ARAHIDE din Paraguay, cu aflatoxină, și CĂPȘUNE și PORTOCALE din Egipt, cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, cu destinația România

ARAHIDE din Paraguay, cu aflatoxină, și CĂPȘUNE și PORTOCALE din Egipt, cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, cu destinația România ARAHIDE din Paraguay, cu aflatoxină, și CĂPȘUNE și PORTOCALE din Egipt, cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, cu destinația România

1.Autoritățile românești au notificat, în 29 Ianuarie 2024, Comisia Europeană cu privire la două probe de arahide din loturi provenite din Paraguay, depistate cu aflatoxină, o ciupercă toxică. 

O probă a conținut AFLATOXINĂ B 17,41+/-2,27 µg/kg – ppb, nivelul maxim admis fiind de 2 µg/kg – ppb.

A doua probă a conținut AFLATOXINĂ TOTAL 8,83+/-1,14 µg/kg – ppb, nivelul maxim admis fiind 4 µg/kg – ppb.

Probele au fost prelevate la frontieră, în data de 17 ianuarie, cu permisiunea ca marfa să fie pusă în circulație. Nu sunt disponibile informații privind distribuirea acesteia.

Nivelul de risc: grav.

2. România a mai notificat Comisia Europeană, în data de 25 ianuarie 2024, cu privire la o probă de căpșune importate din Egipt, depistată cu reziduuri de Chlorpyrifos ( un insecticid ). Proba a conținut 0,095+/-0,042 mg/kg – ppm, nivelul maxim admis fiind de 0,01 mg/kg – ppm.

Proba a fost prelevată la punctul de control la frontieră, în data de 17 Ianuarie 2024, cu permisiunea ca marfa să fie pusă în circulație. Autoritățile sanitare veterinare românești au decis ulterior primirii rezultatelor retragerea de pe piață a acestui lot de căpșune. 

Nivel de risc: grav.

3. O altă notificare către Comisia Europeană a fost făcută, în 18 Ianuarie 2024, cu privire la o probă de portocale importate tot din Egipt, depistată cu depășiri ale nivelului maxim de Chlorpyrifos: 0,040+/-0,020 mg/kg – ppm, față de un nivel maxim admis de 0,01 mg/kg – ppm.

Proba a fost prelevată, la punctul de frontieră, în 15 Ianuarie 2024, iar lotul de portocale a fost reținut pe loc, fără să fie distribuit pe piață. A fost emisă notificare de respingere la frontieră. 

Nivel de risc: potențial grav. 

De precizat că substanța activă chlorpyrifos este interzisă în Uniunea Europeană. Produsele agricole importate din țări terțe pot conține reziduuri de pesticide, dar nu peste limita maximă de 0,01 mg/kg.

ARAHIDE din Paraguay, cu aflatoxină, și CĂPȘUNE și PORTOCALE din Egipt, cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, cu destinația România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *