Anul 2024, slab pentru pepenele verde/Producția din Spania și Italia este afectată de vreme

Producție de pepene verde, afectată de vreme Foto: Pesels

Anul 2024 nu este un an grozav pentru pepenele verde. Cel puțin nu pentru cei importați din Italia sau Spania, după cum arată Fresh Plaza. Vremea instabilă a afectat producția în această țară. „Campania de pepene Dumara (varietate de pepene verde, n.r.) a început bine atunci, pe 25 mai, dar temperaturile ridicate au dus la maturarea timpurie, provocând un excedent pe piață, care aproape s-a oprit pentru că vara este târzie în Europa, ceea ce înseamnă că cererea este mai mică”, relatează Alberto Nocera, preşedinte Agrieuropa din Terracina (Latina).

Agrieuropa și-a început campania de pepene verde la mijlocul lunii mai, ca întotdeauna, pentru a se încheia la începutul lunii septembrie. Spre deosebire de campania precedentă, anul acesta a plantat cu 50 de hectare mai puțin de soiuri mari (până la 15 kg). Pentru toate celelalte tipuri, programele sunt în conformitate cu 2023.

„Producția este slabă în Italia în acest moment și prețurile au scăzut acum câteva săptămâni. Acum încercăm să cerem cumpărătorilor o remunerație mai mare, care ar corespunde cu câțiva cenți de euro în plus”, spun cultivatorii.

„Această campanie nu este foarte liniară tocmai din cauza vremii instabile. Producerea pepenilor verzi devine din ce în ce mai dificilă în acest climat, fără a menționa numărul mai mare de atacuri de insecte și ciuperci”, mai spun ei.

Situație asemănătoare în Spania

Situația este asemănătoare și în Spania, arată aceeași sursă. De la începutul lunii mai, pepenii spanioli au început să se afle pe piață, pe lângă cei importați din Maroc care se aflau deja la raft din februarie-martie.

Aceste campanii sunt îngreunate de vânzările scăzute. „Vremea rea ​​nu ne-a permis cu adevărat să avem o campanie bună. Pepenii verzi sunt dependenți în special de climă, așa că dinamica vânzărilor a fost destul de lentă în primul trimestru. Contextul economic cântărește și el puternic asupra puterii de cumpărare. Vânzările au început să scadă brusc în a treia săptămână a lunii și, în cele din urmă, legendă urbană sau nu, se spune adesea că anii electorali sunt ani răi pentru fructe și legume”, explică Michel Martinez de la Saint-Charles Primeurs.

Situația actuală nu are nicio legătură cu calitatea produsului. „În ceea ce ne privește, am fost destul de mulțumiți de calitatea pepenilor verzi de la furnizorii noștri, atât din Maroc, cât și din Spania. Campania este într-adevăr afectată de lipsa consumului, la care s-a adăugat o aprovizionare excesiv de abundentă din Grecia și Italia, dar cu temperaturi cu 3 până la 4°C sub mediile sezoniere, putem spune că anul acesta chiar nu este un an bun pentru pepenele verde.”

Campania marocană se va încheia probabil la sfârșitul lunii iulie/începutul lunii august, dar spaniolii pot încă recupera timpul pierdut în vară. Pentru aceasta, însă, vremea bună va trebui să mai persiste.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pesels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *