„Am pregătit 200 de porții de ciolan cu fasole de 1 Decembrie. Mâncarea asta a devenit tradițională de Ziua Națională, așa cum micii au devenit tradiționali de 1 Mai”, a declarat pentru G4Food, Dionisie Ionescu, owner al restaurantului și hotelului Diesel, din București.
Porțiile au fost pregătite din ziua precedentă. Fasolea a fost fiartă împreună cu alte ingrediente (ceapă, morcovi, țelină).
„Noi nu fierbem ciolanul în aceeași oală cu fasolea. Ciolanul îl marinăm în baiț, apoi îl punem separat la cuptor, pentru a respecta opțiunile clienților: unii țin postul Crăciunului și nu vor carne, vor numai porția de fasole”, ne-a explicat interlocutorul nostru.
Dionisie Ionescu ne-a prezentat o regulă de bază în fierberea fasolei: să fie schimbată apa de cel mult trei ori, pentru ca boabele să nu-și piardă gustul și calitățile nutritive.
Fasolea cu ciolan a ajuns mâncarea emblematică de Ziua Națională, sărbătorită la 1 Decembrie. De regulă, fasolea cu ciolan este preparată de soldați, în spațiul public, în cazane mari, pentru a satisface cât mai mulți clienți.
Obiceiul acesta are o vechime de numai două … decenii, dar s-a răspândit în toată țara.
În 2001, la 1 Decembrie, de Ziua Națională, postul de televiziune PRO TV a aniversat cinci ani de la lansare, cu un eveniment de promovare numit ”Marea Ciolaniadă”. Postul TV a emis toată ziua cu sigla ”Marea Ciolaniadă” și a organizat un concurs al bucătarilor: cine gătește ”cea mai frumoasă și arătoasă fasole cu ciolan”. Ideea a fost preluată de autorități, care nu au ezitat să o folosească uneori și în interes electoral.
Anul acesta, Ziua Națională coincide cu ziua alegerilor parlamentare. Unele autorități publice locale au luat decizia să nu mai organizeze aceste mese populare, tocmai ca să nu fie interpretate în cheie electorală.
O astfel de decizie a fost luată, de pildă, la Oradea, după cum anunță Bihoreanul.
În schimb, la Câmpulung Muscel au fost împărțite în piața publică porții de fasole cu ciolan, anunță Jurnalul de Argeș.