Alertă: Prețul porcilor în România a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

porci, pasari, fermieri, plati foto: pexels.com

Prețul de piață în viu al porcilor în România a fost în săptămâna 21 – 27 octombrie 706, 94 lei, cu 0,89 % mai mare decât în săptămâna precedentă, cu 1,64 % mai mare decât în urmă cu 4 săptămâni și cu 35,62 % mai mare decât anul trecut, în aceeași perioadă.

Prețul de piață al carcaselor, clasele E și S, a fost 924,62 lei pentru clasa S, respectiv 920,15 lei, pentru clasa E.

La nivel european, prețurile carcaselor E și S plasează România pe locul 4 într-un clasament al celor mai mari prețuri, pe primele trei locuri situându-se Grecia, Cipru și Slovacia. Astfel, carcasele de porc pentru cele două clase sunt mai scumpe decât în Germania, Franța și Danemarca, țări cu tradiție în creșeterea suinelor.

În săptămâna 21 – 27 octombrie au fost clasificate în România 78.742 carcase de porc cu greutatea caldă între 50 – 120 kg. Dintre acestea, 4342 de carcase au provenit din comerțul intracomunitar.

Precizăm că în această perioadă a anului, prețul porcilor în viu, la poarta abatorului, și al carcasei clasificate, la ieșirea din abator, au înregistrat scăderi semnificative în fiecare an. În 2019, însă, pentru prima oară, prețurile au urcat, fiind mai mari decât în ultimii cinci ani.

foto: pexels.com

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *