Să scufunzi o înghețată într-o cafea espresso. Desert sau cafea? Cu siguranță, un concentrat de plăcere care răcorește. Cum prepari un affogato al caffè

cafea rece, desert de vara, inghetata cu cafea, affogato al caffe www.dreamstime@elena veselova

Gelato affogato al caffè, înghețată scufundată într-o cafea. Înghețată  de vanilie, cafea espresso. Cafea aromatizată, uneori, cu un strop de lichior de migdale dar nu numai. Conferă energie dar răcorește și totodată e și pe post de desert, dar un desert care se traduce în cantități mici de zahăr și grăsimi. Un păcat acceptabil pentru un preparat cu beneficii incontestabile. Nu e o rețetă, e o combinație.

Italienii au început după război să combine cafeaua cu înghețata, în contextul boom-ului economic în anii 50-60, pentru a face față verilor toride. O idee reușită, dat fiind că s-a răspândit imediat în multe gelaterii și caffetterii din New York. Actualmente, în Italia este considerat un desert, în timp ce restul lumii îl consideră o băutură. În ultima vreme, peste Ocean a câștigat teren ceea ce americanii numesc frappucino, care este o marcă înregistrată a unui lanț de caffetterii, dar are la bază aceeași idee, de a combina cald cu rece, cafea și dulce.

Pentru acest mic răsfăț rapid e nevoie de cafea espresso, înghețată de vanilie, și se prepară astfel: se prepară cafeau espresso – mulți dintre noi avem aparate domestice, în lipsă, se poate și cu cafea făcută tradițional, dar care să aibă tăria unui espresso.

Se prepară într-un minut

Se ia înghețată din caserolă cu o linguriță, dacă avem una specială pentru înghețată, semisferică, e și mai bine. Ca și cantități: o cafea corespunde unei lingurițe semisferice, sau la două lingurițe de masă.

Cafeaua se poate adiționa cu aromă de lichior de migdale, la modul ideal. Chiar mai mult: înainte de a da drumul cafelei în ceașcă, putem întinde pe pereții ei un strat fin de cremă de alune dulce, cremă de fistic dulce, cremă de ciocolată, chiar ciocolată albă. Deasupra, se poate servi cu frișcă, fulgi de migdale, ciocolată rasă, cacao, scorțișoară, ad libitum. Uneori, se servește cu un mic pahar de lichior alături.

www.dreamstime@elena veselova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *