Bei 2 sau 3 cafele pe zi? Află dacă sunt „prea multe” pentru tine / Dietetician: „Important e să nu depășești cu mult 400 de miligrame de cofeină”

Să bei cafea te poate ajuta să trăiești mai mult Foto: Dreamstime

Mulți români consumă cafea, însă întrebarea „câtă cafea este prea multă?” nu are un răspuns clar. Deși numeroase cercetări încearcă să stabilească o limită sigură de consum, concluziile specialiștilor arată că răspunsul este mai complicat decât pare, conform CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un studiu realizat de Harvard, desfășurat pe parcursul a 30 de ani și care a urmărit aproape 50.000 de femei arată că „consumul zilnic de cafea poate fi asociat cu un proces de îmbătrânire mai sănătos în cazul femeilor”. În plus, „una până la trei cești de cafea pe zi au fost corelate cu beneficii pentru sănătatea inimii și cu o rată mai scăzută a mortalității”.

Totuși, alte cercetări sugerează că un consum ridicat de cafea poate crește riscul de demență. De exemplu, un articol publicat în 2022 în Journal of the American Heart Association a identificat o legătură între consumul excesiv de cafea și un risc crescut de deces din cauze cardiovasculare, în rândul persoanelor cu hipertensiune.

Concluzia? Beneficiile, riscurile și cantitatea potrivită de cafea variază în funcție de stilul de viață și de starea generală de sănătate a fiecărei persoane. Medicii nutriționiști subliniază constant ideea că moderația este cheia.

Limita recomandată: 400 de miligrame de cofeină pe zi

„Consumul a două până la trei cești de cafea înainte de prânz este sigur”, a explicat Roxana Ehsani, dietetician autorizat, într-un interviu acordat CNBC Make It. „Atâta timp cât nu se depășesc cu mult 400 de miligrame de cofeină”.

Această recomandare este în linie cu recomandarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, care susține că nu ar trebui să se consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi, din toate sursele, inclusiv ceai, băuturi energizante, sucuri sau ciocolată.

Toleranța la cofeină este individuală

Unii oameni ar putea avea nevoie să consume o cantitate mult mai mică de cofeină decât cea recomandată oficial. Toleranța variază, iar anumite persoane pot simți efecte precum agitație sau anxietate chiar și după una sau două cești de cafea.

„În cadrul acelor recomandări legate de miligrame sau număr de cești, dacă începi să te simți obosit peste măsură și cofeina nu mai ajută, atunci trebuie să te oprești din consum”, a declarat nutriționista Jessica Sylvester pentru NBC News.

„Dacă îți bate inima foarte tare, trebuie să te oprești. Este diferit pentru fiecare persoană”.

Femeile însărcinate ar trebui să reducă consumul de cofeină, iar persoanele cu diabet sau boli cardiovasculare trebuie să fie atente la cantitatea de zahăr pe care o adaugă în cafea, a avertizat Nikki Cota, dietetician la Mayo Clinic.

Opiniile specialiștilor diferă în ceea ce privește consumul de cafea la adolescenți, însă American Academy of Pediatrics recomandă ferm: „evitarea cofeinei este cea mai bună alegere pentru toți copiii”.

Pentru adulți, însă, dacă bei două-trei cești de cafea sau chiar mai mult, „fii atent la ce simți”, avertizează dieteticianul Maddie Pasquariello. Și mai ales, ai grijă să nu înlocuiești mesele cu cofeina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *