Somonul afumat este obținut prin conservarea cărnii de somon prin afumare la cald sau la rece. Metoda utilizată îi oferă un gust și o textură unică. Pe cât de gustos, acest aliment este, potrivit bbcgoodfood.com, foarte sănătos pentru organism.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Beneficiile somonului afumat pot include
- Bogat în acizi grași omega-3, care pot susține sănătatea inimii
- Poate susține funcția cerebrală
- Poate avea efect antiinflamator
- Poate proteja sistemul nervos și îmbunătăți colesterolul
- Poate sprijini un proces sănătos de îmbătrânire
Informații nutriționale pentru 100 g de somon afumat
- 184 kcal / 769 kJ
- 22,8g proteine
- 10,1g grăsimi
- 0,5g carbohidrați
- 19 mcg seleniu
- 8,9 mcg vitamina D
- 3,06 mg sare
Care sunt cele cinci beneficii principale ale somonului afumat?
Poate susține o inimă sănătoasă
“Peștele gras, cum este somonul, este bogat în acizi grași polinesaturați de tip omega-3. Acești acizi grași sunt esențiali deoarece organismul nu îi poate produce, deci trebuie consumați prin dietă. Cei mai benefici omega-3, cunoscuți ca acizi grași cu lanț lung, apar natural în peștele gras sub forma EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Aceștia sunt considerați benefici pentru inimă și pentru menținerea sănătății pielii, articulațiilor și echilibrului hormonal. De asemenea, se investighează rolul consumului de pește în prevenirea unor tipuri de cancer și afecțiuni precum astmul, hipertensiunea, degenerescența maculară și artrita reumatoidă”, explică nutriționista Nicola Shubrook.
Poate susține funcția cerebrală
Se spune de mult timp că peștele este „hrană pentru creier” – și există dovezi solide în acest sens. Studiile sugerează că un consum regulat poate reduce pierderea cognitivă legată de vârstă și poate îmbunătăți memoria – datorită acizilor grași omega-3. Există beneficii demonstrate și pentru afecțiuni precum boala Alzheimer, depresia și scleroza multiplă.
Poate avea efect antiinflamator
Peștele gras joacă un rol important în reducerea inflamației, esențială pentru gestionarea bolilor cronice precum diabetul și cancerul. Studiile arată că un consum mai ridicat de pește gras, cum este somonul, poate reduce nivelurile markerilor de inflamație din organism.
Poate proteja întreg organismul
Culoarea roz a somonului se datorează nivelului ridicat de antioxidanți protectori, numiți astaxantină. Acest compus este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și acționează în sinergie cu acizii grași omega-3 pentru a proteja creierul și sistemul nervos.
Poate susține un proces sănătos de îmbătrânire
Somonul este o sursă bună de proteine, esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, prevenirea pierderii masei musculare și pentru refacerea țesuturilor. Conținutul bogat de astaxantină poate ajuta la menținerea elasticității pielii, reducerea semnelor de îmbătrânire și protejarea pielii împotriva daunelor provocate de radiațiile UV.
Este somonul afumat sigur pentru toată lumea?
Se recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie pește gras, precum somon, macrou, sardine, hering sau ton proaspăt. Acestea sunt bogate în nutrienți și conțin acizi grași omega-3 benefici. Totuși, peștele gras poate conține și niveluri scăzute de poluanți, cum ar fi dioxinele și bifenilii policlorurați (PCB). Din acest motiv, anumite categorii de persoane ar trebui să limiteze consumul de pește gras la două porții pe săptămână:
- Fetele, femeile tinere și cele care plănuiesc o sarcină – Peștele afumat, inclusiv somonul afumat, este considerat sigur în timpul sarcinii. Totuși, femeile gravide și cele care alăptează trebuie să respecte recomandările privind cantitățile.
- Dacă suferi de hipertensiune arterială, ar trebui să limitezi consumul de alimente afumate din cauza conținutului ridicat de sare. O porție de 140g de somon afumat furnizează peste 4g de sare, adică 67% din cantitatea maximă zilnică recomandată.
Este somonul afumat benefic pentru sănătate?
Bogat în acizi grași omega-3, care pot contribui la sănătatea inimii, pielii, articulațiilor și echilibrului hormonal, somonul afumat poate fi o alegere excelentă într-o dietă echilibrată. Acești acizi grași esențiali pot de asemenea să reducă pierderile cognitive asociate cu înaintarea în vârstă și să îmbunătățească memoria. Peștele gras, precum somonul afumat, poate avea și efecte antiinflamatoare, ajutând la gestionarea unor boli cronice, inclusiv diabet și cancer.
