VIDEO | Connaisseur fără ifose (Ep. 37): Răzvan Stoenescu, despre utilitatea unui curs despre vinurile românești: „Ar fi bun inclusiv pentru expații care vor să înțeleagă vinul românesc și să devină mini-ambasadori ai lui”

Răzvan Stoenescu Sursa foto. G4Food

Într-un nou episod al seriei „Connaisseur fără ifose”, o producție pe G4Food, Cezar Ioan l-a avut invitat pe Răzvan Stoenescu – membru al echipei Winelover România, câștigătoare a titlului de campioană națională la degustări în orb în 2025, competiție desfășurată în luna martie, la București. Stoenescu este și fondator al Asociației Winelover România.

Embed:

Interviul a oferit o privire în culisele unei performanțe mai puțin cunoscute publicului larg, dar care implică muncă riguroasă, disciplină, dar și multă pasiune pentru vinuri.

Să câștigi un astfel de titlu înseamnă să guști mult și să citești mult”, a explicat Stoenescu. El a povestit cum, începând din septembrie 2024, echipa Winelover România a organizat preselecții interne pentru a alege cei mai buni cinci membri care să reprezinte grupul în concursul final. Antrenamentele propriu-zise au început în decembrie și au inclus nouă sesiuni, fiecare replicând fidel structura competiției: 12 vinuri (un spumant, un rosé, cinci albe și cinci roșii), degustate în orb.

Concursul presupune să recunoști soiul, anul, volumul alcoolic și zona de proveniență a fiecărui vin, iar cele mai mari punctaje vin din identificarea corectă a soiului”, a explicat Stoenescu.

Vinurile pentru antrenamente au fost achiziționate, amestecate și secretizate chiar de către echipă, care a respectat o disciplină strictă: fiecare membru nota individual impresiile în primele două minute, apoi urma o consultare de două minute, iar în ultimul minut se lua decizia finală.

Deși pare o activitate elitistă, Răzvan Stoenescu insistă că este și o sursă de bucurie: „Antrenamentele încep ca o distracție. Dacă punctajul e bun, ne-am și distrat. Dacă nu, nu ne-am distrat deloc”.

Despre utilitatea unui curs despre vinurile românești

Performanța echipei în concurs a depășit chiar și cel mai bun antrenament, cu un scor final cu cinci puncte mai mare. „Am avut o constanță foarte bună și, culmea, am fost luați la mișto pentru punctajele mari postate în timpul antrenamentelor, dar concursul a dovedit că nu exageram”.

Pe lângă partea competitivă, discuția a adus în prim-plan și nevoia de educație în domeniul vinului, mai ales legată de soiurile autohtone. „Probabil că ar trebui să facem cursul ăla despre vinurile românești, de care tot vorbim și nu ne apucăm. Pur și simplu un curs structurat despre soiurile românești. Ar fi util nu doar pentru concursuri, ci și pentru expații care vor să înțeleagă vinul românesc și să devină mini-ambasadori ai lui”.

O altă inițiativă notabilă a Wine Lover România este seria de cărți dedicate regiunilor viticole ale țării, scrise de autori internaționali de renume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *