În februarie 2024, prețul cărnii în UE a fost cu 3,3% mai mare decât în februarie 2023. Carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere, de 5,7%, devansând carnea de miel și de capră (+4,5%) și carnea de vită și mânzat (+3%), transmite Economedia. În schimb, carnea de pasăre a înregistrat o scădere de 1,6% față de februarie 2023.
În ultimii trei ani, ratele anuale ale inflației pentru carne au fost cele mai mari între aprilie 2022 și martie 2023, cu rate anuale de variație de peste 10%. Cea mai mare rată a fost înregistrată în februarie 2023, când prețul a fost cu 17,3% mai mare decât în februarie 2022.
Creșterea anuală a prețurilor la carnea de vită, vițel, miel și capră a rămas sub 15% în ultimii 3 ani. Prețul cărnii de pasăre (+24,4% în noiembrie 2022) și al cărnii de porc (+18,8% în februarie 2023) a înregistrat fluctuații mai mari.
În februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria (+8,2%), urmată de România (+7,7%) și Croația (+7,1%).
În schimb, 3 țări au înregistrat o scădere a prețurilor la carne: Cehia (-5,1%), Finlanda (-2,2%) și Danemarca (-0,6%).
Sursa foto: Pexels/Luis Kuthe