Nutriționist: „Chipsurile coapte nu sunt «mai sănătoase» decât cele clasice. Dacă ne uităm pe lista de ingrediente, cele obișnuite conțin cartofi, în timp ce sortimentele coapte au fulgi de cartofi”

Chipsuri sanatoase de casa Sursa foto: Pexels

Chipsurile de cartofi coapte nu sunt neapărat „mai sănătoase” decât cele obișnuite. Mai mult, potrivit eatingwell.com, chipsurile coapte sunt, de obicei, procesate și „predigerate”, astfel că au mai puțini nutrienți. În general, recomandarea este să cauți  chipsuri obișnuite care conțin doar trei ingrediente: cartofi, ulei și sare.

Alegerea unor gustări hrănitoare este o parte importantă a unui stil de alimentație sănătos. Un pumn de nuci sau fructe uscate bogate în fibre te poate ajuta să te simți sătul – dar, uneori, tot ce îți dorești este o pungă de chipsuri, și e perfect în regulă.

Totuși, dacă ai impresia că alegerea chipsurilor coapte în locul celor prăjite este, automat, o variantă mai sănătoasă, s-ar putea să te înșeli. Într-un segment recent pentru emisiunea This Morning, expertul în sănătatea intestinului și nutriționista Megan Rossi, explică diferența dintre aceste gustări.

„Dacă ne uităm pe lista de ingrediente, e foarte interesant – cele obișnuite conțin cartofi, în timp ce sortimentele coapte au de obicei fulgi de cartofi, ceea ce înseamnă că sunt cartofi ultra-procesați, practic predigerați,” explică ea.

De ce chipsurile coapte sunt considerate „predigerate”

Ceea ce Rossi înțelege prin „aliment predigerat” este că chipsurile coapte sunt obținute prin procesarea unui aliment integral (adică transformarea cartofului în fulgi de cartofi), ceea ce duce la pierderea unor nutrienți esențiali din sursa naturală.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Așadar, chiar dacă chipsurile coapte pot avea un conținut ușor mai scăzut de calorii și grăsimi saturate decât cele clasice, ele conțin mai puține vitamine și minerale, cum ar fi potasiu și vitamina C.

„Și, adesea, chipsurile coapte au arome și zaharuri adăugate,” mai spune Rossi. Acest lucru este valabil și pentru alte sortimente de chipsuri aromate – ne uităm la voi, chipsuri cu smântână și ceapă.

Alege chipsurile cu doar trei ingrediente: cartofi, ulei și sare

Este important să ne amintim că toate alimentele și băuturile – inclusiv chipsurile coapte sau prăjite – pot face parte dintr-un regim alimentar sănătos, atunci când sunt consumate cu moderație. Dar, dacă nu ai o preferință specială pentru cele coapte, cel mai bine este să optezi pentru chipsurile clasice, cu o listă de ingrediente minimă.

„Caută pe cele care au doar trei ingrediente: cartofi, ulei și un pic de sare,” recomandă nutriționista.

Chipsurile din cartofi sunt și ușor de făcut acasă (și am putea spune chiar mai gustoase). De la chipsuri la microunde până la variante în friteuza cu aer (air-fryer) din cartofi dulci, această gustare crocantă este un proiect DIY ușor, iar tu poți controla conținutul de sare și ajusta condimentele după gust.

Rețetă simplă de chipsuri de cartofi de casă

Chipsuri de cartofi la cuptor (sau friteuză cu aer)

Ingrediente:

  • 2-3 cartofi mari (albi sau roșii)
  • 1-2 linguri ulei (de măsline, floarea-soarelui)
  • Sare (după gust)
  • Condimente opționale: piper, usturoi, rozmarin, oregano etc.

Instrucțiuni:

  • Spală bine cartofii (poți să-i lași cu coajă dacă sunt bine curățați).
  • Feliază-i foarte subțire
  • Pune feliile într-un bol cu apă rece timp de 20–30 minute (ajută la eliminarea amidonului pentru un rezultat mai crocant).
  • Scurge-le și usucă-le bine cu un prosop curat.
  • Amestecă-le cu ulei și condiment, într-un bol.
  • Pune-le pe o tavă cu hârtie de copt

Chipsuri de cartofi la cuptor

  • Preîncălzește cuptorul la 200°C (sau 180°C cu ventilator).
  • Coace-le 15–20 minute, întorcându-le la jumătatea timpului

Chipsuri de cartofi la air fryer

  • Pune-le în coș într-un singur strat.
  • Gătește-le la 180°C timp de 12–15 minute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *