Peste 20.000 de miei şi ovine au fost sacrificate, înainte de Paşte, în cele trei abatoare din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar 99,9% din cantitatea de carne obţinută a fost valorificată la export, potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), transmite Agerpres.
Au fost obţinute circa 268.500 de kilograme de carne de miel şi oaie, din care peste 136.000 kilograme au ajuns în Italia, aproximativ 100.500 kilograme în Algeria, peste 26.600 kilograme în Grecia şi puţin peste 4.600 kilograme în Croaţia, se arată în comunicatul remis vineri de DSVSA. Pe piaţa naţională, a ajuns doar cantitatea de 278 kilograme, reprezentând 0,1% din total.
În perioada 21 martie – 10 aprilie, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat 254 de controale pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fiind constatate probleme legate de valabilitatea, etichetarea şi depozitarea produselor.
Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 130.200 lei, şi opt avertismente. Au fost retrase de la comercializare şi dirijate pentru distrugere circa 10 tone de carne de porc în valoare de peste 280.000 de lei, aproape 720 kilograme de produse din carne în valoare de 6.500 lei, 62 kilograme de oase garf în valoare de 505 lei şi 102 kilograme de produse lactate în valoare de 1.000 lei. Aceleaşi măsuri au fost dispuse pentru 170 kilograme de orez şi circa două kilograme de produse de patiserie.