Combinația praz cu măsline este una foarte practicată în bucătăria românească și de regulă e în sine o mâncare de post, pentru că are un nivel de sapiditate suficient ca să o califice la a fi propusă în această formă. Dar dacă acestei combinații îi adăugăm, de exemplu, și pulpe de pui, ca adaos proteic dar și de gust, iese în final un fel complet și reușit. Un prânz comod, rapid, ușor de făcut și cu efect garantat. Nu poate pur și simplu să nu placă oricui. Poate fi chiar un fel de servit și dacă avem oaspeți la masă.
Dacă nu vrem să servim doar cu pâine, gustul și consistența acestui preparat se potrivește de minune cu un piure simplu de cartofi sau cu orez alb, simplu. Dacă îi adăugăm și un strop de ardei iute, devine foarte potrivit pentru a fi servit cu mămăligă alături.
Ingrediente pentru 4 porții de pui cu praz și măsline
4 pulpe superioare de pui, circa 500 g
2 fire de praz serioase, mari
1 ceapă albă
50 g măsline kamalata sau altele, negre
1 bulb de usturoi
sare, piper
ulei, oțet
măghiran sau pătrunjel verde
Procedeu
Curățăm prazul, îndepărtând rădăcina și frunzele exterioare mai tari – pe care le putem folosi la o supă. Îl tăiem în felii subțiri de circa jumătate de centimetru, eventual lăsând și câteva dintre ele mai lungi. Într-o tigaie antiaderentă, cu o lingură de ulei, sotăm întâi ceapa tăiată fin, apoi adaugăm prazul și îl sotăm în continuare la foc mic împreună cu ceapa. Condimentăm cu sare și piper.
Adaugăm oțetul și măslinele și continuăm gătirea timp de 10 minute.
Dăm deoparte transferând totul pe un platou, iar în aceeași tigaie, cu încă puțin ulei, adaugăm usturoiul tăiat fin și pulpele de pui. Completăm cu sare și piper și gătim timp de circa 15 minute la foc mic, acoperind cu un capac și adăugând jumătate de pahar de apă.
La final, adăugăm peste carnea de pui prazul cu măslinele din farfurie, mai continuăm un minut amalgamând ușor și e gata.