Chitfele de ton și cartofi, servite cu suc de lămâie, un mic dejun fără gluten. Alături de o salată, sunt bune și la prânz sau la cină, dar merg și la pachet

chiftele de ton și cartofi idei de mic dejun chiftele de ton reteta de chiftele de ton reteta fara gluten pentru micul dejun retete antirisipa mancare la pachet idei de mancare la pachet foto: dreamstime.com@ Eva Ziatkova

Le putem spune pancakes, dacă facem compoziția o idee mai lichidă și le coacem în tigaie în strat mai subțire dar cu diametru mai mare. Sau, le putem spune chifteluțe, dacă lăsăm compoziția mai densă, le dăm formă de chiftele tradiționale și le coacem, ideal, în air fryer, fără ulei.

Oricare dintre variante alegem, este un preparat sănătos dar gustos, ușor de făcut. Iar dacă au rămas deja de la una dintre mesele precedente cartofi fierți, e și mai simplu. Așadar, o rețetă antirisipă prin definiție, așa cum sunt și chiftelele din pâine. Cea de mai jos este o versiune de preparat fără gluten în conținut. Dacă nu ținem la acest criteriu, putem folosi pentru crustă griș sau pesmet.

Ingrediente pentru 4 porții/12 chiftele de ton și cartofi

200-250 g cartof cruzi

4oo g  ton din conservă, bine scurs

1 ceapă verde tăiată cât mai fin

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


opțional, 1 cățel de usturoi

1 ou

100 ml lapte (varianta pancake, nu și pentru varianta chiftele)

pătrunjel verde tocat mărunt

sare, piper, ulei

mălai / griș / pesmet pentru crustă

Procedeu

Se fierb cartofii curățați de coajă, în apă cu sare. Pentru rapiditate, se taie cuburi mici. Se țin pe foc până devin fragezi, circa 15 min, sau doar 10 dacă sunt tăiați mărunt.

Se scurg și se lasă într-o strecurătoare, apoi îi transferăm într-un bol și îi mărunțim cu furculița. Dacă preferăm chiftele și nu pancake, mai e nevoie de o etapă, înainte: se trec rapid printr-o tigaie antiaderentă cu doar 1 lingură de ulei în ea, pentru ca aceștia să se usuce, să piardă cea mai mare parte din apă.

Odată mărunțiți cu furculița în bol, adăugăm peste ei tonul scurs de ulei, ceapa și pătrunjelul tocate fin, apoi oul, sare și piper. În această variantă avem o compoziție perfectă de chiftele. Dacă preferăm varianta pancakes, mai trebuie să adăugăm 100 ml de lapte și să amalgamăm energic cu o furculiță.

Lăsăm compoziția la frigider acoperită circa jumătate de oră, apoi dăm formă chiftelelor folosindu-ne de mălai, griș sau pesmet: luăm câte o lingură de compoziție, îi dăm formă cu mâinile ude și apoi le trecem prin mălai sau ce altă opțiune folosim. Pe măsură ce le facem pe putem deja transfera în air fryer, la copt. E nevoie de circa 10 minute la 200 de grade.

Dacă le preferăm ca și pancake, se coc într-o tigaie antiaderentă unsă cu ulei, la foc mic. Se toarnă din compoziția ceva mai lichidă două, trei linguri, cât să ajungem la un diametru de circa 10 cm și circa 1cm grosime. Ca orice pancakes, se coc pe ambele părți până devin aurii spre arămii, nu închise la culoare.

Se servesc cu suc de lămâie sau, dacă preferăm, puțină maioneză sau muștar.

Dacă acestor chiftele de ton și cartofi le asociem o salată din orice fel de legume proaspete, inclusiv salată verde, și puțin orez simplu, avem un fel complet pentru prânz sau cină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *