Ce este cafeaua turcească / Preparatul tradițional are o istorie de sute de ani, fiind cea mai veche metodă de preparare a cafelei

Cafeaua turcească este o tradiție, nu un fel de cafea FOTO: Dreamstime/Dmitrii Pichugin

Cafeaua turcească este o tradiție străveche. Pelin Tanyeri, manager la un restaurant din Washington D.C., explică originile sale: „Cafeaua are o istorie de 500 de ani. Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață. Este cea mai veche metodă de preparare a cafelei din lume, inventată în secolul al XVI-lea, în timpul Imperiului Otoman. Și nu este vorba despre un anumit tip de boabe de cafea, ci o metodă și un mod de preparare”, citează foodandwine.com.

Deoarece cafeaua se depune la fundul ceștii și ajunge, astfel, sp fie consumat, trebuie să fie măcinată foarte fin, chiar mai fin decât espresso. Rezultatul este o cafea mai puțin concentrată. Cafeaua turcească este preparată cu mai multă apă decât variantele italiene și este destinată a fi savurată lent, nu băută rapid ca un shot. Ceștile de cafea turcească sunt mici, asemănătoare celor de espresso, dar au o istorie bogată. În trecut, acestea nu aveau toartă, dar astăzi majoritatea au acest accesoriu, pentru a facilita manevrarea băuturii fierbinți.

Cum se prepară cafeaua turcească

Cafeaua turcească este o artă a tehnicii, explică Tanyeri. „Cafeaua turcească nu este filtrată. Bei zațul de cafea, și nu e infuzată, ci gătită sau fiartă”.

Cafeaua este preparată într-un ibric tradițional, de obicei fabricat din cupru sau alamă, numit cezve. Poate fi preparată îndulcită sau fără zahăr. Poți alege între varianta dulce, semi-dulce sau fără zahăr.

Pentru a prepara cafeaua, se adaugă în cezve 3/4 linguri de cafea măcinată la o ceașcă de apă, împreună cu până la 1 linguriță de zahăr, dacă se dorește. „Cafeaua formează o spumă, iar aceasta este turnată împreună cu băutura. Îți vei da seama că ai obținut o cafea turcească bună după spuma de deasupra”, explică Tanyeri.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cum se bea cafeaua turcească

Spre deosebire de cafeaua obișnuită, pe care mulți oameni o beau pe fugă, cafeaua turcească este destinată unei experiențe relaxate. Este un ritual. „O servim alături de un pahar mic de apă și o bucată de rahat turcesc. Nu este doar o băutură simplă, ci un prilej de socializare,” spune Tanyeri.

Apa este servită pentru a curăța papilele gustative în timp ce aștepți să se răcească cafeaua și ca zațul să se depună la fundul ceștii. Cafeaua turcească este adesea servită după mese, oferind prilejul perfect pentru prieteni și familie să stea la povești în timp ce își savurează băutura.

Tanyeri spune că adoră să vadă clienții americani încercând cafeaua turcească la restaurantul său, considerând-o o oportunitate „de a le prezenta cultura și de a le oferi o nouă experiență gustativă.”

Câtă cofeină conține cafeaua turcească?

Nivelul de cofeină din cafeaua preparată astfel depinde de numărul de cești consumate, dar este, de obicei, servită în porții mai mici decât o cafea filtrată.

O porție standard de cafea turcească are aproximativ 60-90 ml, în timp ce o ceașcă de cafea filtrată este, de obicei, între 240 și 360 ml.

Tanyeri menționează că este obișnuit să bei câteva cești pe zi, mai ales după mese, pentru a ajuta digestia.
Astfel, consumul de cofeină poate fi ridicat, în funcție de cantitatea băută. În general, cafeaua turcească este mai concentrată decât cafeaua filtrată. Iar faptul că nu este filtrată înseamnă că are mai multă cofeină per porție, chiar dacă dimensiunea ceștii este mai mică.

Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci o tradiție și un simbol al ospitalității. Fie că o savurezi într-o cafenea tradițională din Istanbul sau o prepari acasă, aceasta oferă o experiență unică, menită să fie trăită și împărtășită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *