Cât de des ar trebui să speli prosoapele de bucătărie / Experții menționează și cum să faci asta cât mai eficient

Cât de des ar trebui să speli prosoapele de bucătărie Foto: Dreamstime/ Chernetskaya

Prosoapele de bucătărie sunt cele mai utilizate, ori de câte ori apare un mic incident sau ceva neprevăzut: o pată de cafea, de vin, un strop de mâncare pe masă ori pe scaun. Toate și multe altele sunt situații în care primul lucru pe care-l faci este să iei repede un prosop de bucătărie și să cureți. Dar tocmai pentru că sunt folosite atât de frecvent, este esențial să le menții curate. Trebuie menționat că acestea sunt dintre cele mai frecvente surse de bacterii ce pot fi periculoase, menționează eatingwell.com.

Cât de des ar trebui să speli prosoapele de bucătărie

Institutul American de Curățenie recomandă înlocuirea frecventă a prosoapelor – ideal, la fiecare trei până la cinci zile. Totuși, frecvența cu care trebuie spălate depinde de modul în care le folosești. Dacă folosești prosopul pentru a șterge lichide vărsate sau alte murdării, ar trebui să-l înlocuiești imediat cu unul curat. Spală-l repede, pentru a preveni acumularea bacteriilor. Dacă îl folosești doar pentru a-ți usca mâinile după spălarea vaselor, cel mai probabil poți aștepta cele cinci zile înainte de a-l pune la spălat.

Dar dacă nu ești sigur, urmează această regulă simplă: când ai dubii, schimbă-l!

Prosoapele de bucătărie sunt o sursă cunoscută de bacterii, așa că trebuie spălate regulat. Un studiu din 2019, publicat în Journal of Food Protection, a analizat zonele predispuse la contaminare microbiologică în bucătăriile adulților în vârstă și a descoperit că prosoapele de bucătărie aveau niveluri ridicate de bacterii.

Cercetătorii au constatat că prosoapele de bucătărie conțineau cele mai mari concentrații de:

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  • Bacterii aerobe
  • Enterobacteriaceae (familia de bacterii care include E. coli, asociată frecvent cu intoxicațiile alimentare)
  • Stafilococ auriu (S. aureus)

Concluzia? Prosoapele de bucătărie pot deveni un mediu de contaminare microbiologică și pot contribui la contaminarea încrucișată. De asemenea, suprafețele umede sunt mai predispuse la dezvoltarea bacteriilor decât cele uscate.

Așadar, pe lângă spălarea frecventă a prosoapelor de bucătărie, asigură-te că le usuci bine între utilizări și ai mereu la îndemână un stoc de prosoape curate pentru a le înlocui regulat.

Cum să cureți prosoapele de bucătărie

Cea mai bună metodă de curățare a prosoapelor de bucătărie este spălarea în mașina de spălat. Meredith Carothers, specialist în siguranța alimentară la USDA’s Food Safety and Inspection Service, recomandă:

  • Spălarea frecventă a prosoapelor în ciclul fierbinte al mașinii de spălat pentru a elimina bacteriile.
  • Asigură-te că prosoapele sunt complet uscate înainte de a le folosi din nou – fie prin uscarea în aer liber, fie în uscătorul de rufe.
  • Prin menținerea prosoapelor de bucătărie curate și uscate, vei contribui la un mediu mai igienic în bucătărie și vei reduce riscul contaminării alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *