Să pierzi 90 de kg în 8 luni e ceva care nu poate trece neobservat. A dat tonul unor dezbateri aprinse în Italia știrea că un chef cu o stea Michelin a ajuns în 8 luni de la 185 kg la doar 95 eliminând complet din dietă zahărul și carbohidrații. E drept că e un tip foarte înalt, dar când slăbești 9o de kg asta ajunge să conteze doar relativ. Dar slăbirea prin eliminarea completă a carbohidraților e ceva ce în general specialiștii nu o recomandă.
Chef Matteo Grandi, proprietarul restaurantului Basilica, din orașul Vicenza, posesor al unei stele Michelin, a povestit chiar el întâmplarea ziarului Corriere del Veneto. ”„La 185 de kilograme am încetat să mă mai cântăresc. În iunie, dintr-o dată, s-a aprins un bec în mintea mea: ceea ce contează e voința, restul vine de la sine. Acum mi s-a schimbat viața, fac sport și urmez postul intermitent. În sfârșit, am început să mă simt bine cu mine”, a spus el.
La prima vedere, avem de-a face aproape un oximoron: un chef care te invită să nu mănânci – în fișa postului unui bucătar figurează și partea de promovare, nu doar prepararea. Însă, în urma experienței personale, Grandi a introdus în meniul localului său foarte multe preparate fără carbohidrați și fără lactoză.
Ritmul alert, orele lungi petrecute în bucătărie și dificultatea de a echilibra munca cu un stil de viață sănătos l-au făcut în timp să acumuleze foarte multe kilograme în plus. Așa că, hotărât să facă o schimbare, chef-ul de doar 34 de ani și-a modificat obiceiurile alimentare și, în general, întreaga abordare existențială. Rezultatul a fost uimitor, pentru că dincolo de atingerea unui scop personal și starea generală de bine, a ajuns să conștientizeze mai bine și impactul ingredientelor asupra preparatelor din propriul local.
A urmat sfaturile nutriționiștilor pe care îi consultase în timp
„Cel mai greu a fost să găsesc ritmul potrivit și, mai ales, să fiu consecvent. Dieta pe care am urmat-o mi-am creat-o singur, inspirându-mă din numeroasele consultații pe care le avusesem cu nutriționiști, fără a obține vreun rezultat real. Apoi, datorită lui Luca Veronese, un promotor al unui stil de viață sănătos, am început să urmez o dietă low carb, care mi-a schimbat complet viața.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Știam deja că zaharurile și carbohidrații erau principalii responsabili ai creșterii mele în greutate. De când i-am eliminat, nu doar că am slăbit, dar mă simt incredibil de bine: am energie la cote maxime, mintea îmi este mereu limpede și lucrez cu o productivitate dublă. A fost o schimbare radicală”, explică el.
Legat de dieta pe care o urmează, el a spus că ține post intermitent în felul următor: „mănânc doar la prânz (ouă, somon, avocado, piept de pui…) și la ora 17 (legume verzi, carne, pește, moluște sau crustacee), apoi îmi las corpul liniștit, fără efortul de a trebui să proceseze continuu alimente și să producă insulină”.
Ce s-a schimbat după ce a slăbit
„Diferența fundamentală este că am eliminat complet zaharurile, și prin asta mă refer la orice aliment procesat, de la paste la produse de panificație. Am exclus orice carbohidrat care se transformă în zahăr. A fost o adevărată revelație: în primele săptămâni am pierdut 15 kilograme, au apărut schimbări la nivelul pielii, psoriazisul de pe coate a dispărut, chiar și transpirația mi s-a schimbat, devenind inodoră. Era evident că organismul meu era inflamat”, mărturisește el.
Însă, în contextul polemicilor apărute în urma interviului său, el a intervenit pe rețelele de socializare insistând să explice că nu se vrea deloc un model și că a ținut doar să povestească experiența ca dovadă a faptului că slăbitul e posibil. „Dacă vreți să slăbiți, apelați la un profesionist. De-a lungul anilor, eu am consultat mai mulți dieteticieni. De această dată, am simțit că am suficiente informații pentru a-mi planifica propria dietă”, a explicat el.