O idee interesantă pentru prânz: spaghetti gratin la cuptor, cu sos de roșii și creveți. Merge și în air fryer

fel unic idei de cina idei de pranz paste gratinate cu creveti paste gratinate cu sos de rosii reteta italiana de paste la cuptor spaghetti gratin spaghetti gratinate cu sos de rosii si creveti foto: freepik.com

Pare o rețetă aproape decadentă, dar în realitate e ceva foarte simplu de făcut. Presupune chiar mai puțin timp decât o mâncare tradițională în oală sau tigaie în care e mult mai mult de învârtit și amestecat. Mult mai rapid și mai simplu de făcut decât o tavă de lasagna tradițională. Motiv pentru care este ideală pentru o masă de prânz sau de cină în timpul săptămânii.

Nu avem decât să fierbem de o parte pastele spaghetti, iar în acest timp să pregătim un sos simplu de roșii. Cel mai dietetic sos de roșii este cel în stil marinara: adăugăm peste conserva de roșii usturoi și oregano. Pentru un plus de gust și proteine, folosim și o mână de creveți. Apoi amestecăm sosul cu pastele, dăm la cuptor sau în air fryer și e gata. Va rezulta un fel de paste gratinate fără multe calorii dar extrem de gustoase. Și care se pot ține la frigider și încălzi a doua zi, dacă rămân.

Ingrediente pentru o tavă de 4-6 porții de spaghetti gratin cu sos de roșii și creveți

500 g spaghetti

500 g suc de roșii de tip passata

2 bulbi de usturoi

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


200 g creveți

100 g smântână fermentată sau dulce, după preferințe

ulei, sare, piper, oregano, frunze proaspete de busuioc

Procedeu

Ca la majoritatea rețetelor de paste, în timp ce fierbem pastele pregătim și sosul.

Pastele se fierb în apă cu sare, adăugându-le când aceasta clocotește. Se fierb al dente și la final se strecoară, lăsându-le în așteptare pentru a fi amestecate cu sos.

Preparăm sosul folosind o tigaie antiaderentă mare, în care adăugăm două linguri de ulei: sotăm în el rapid creveții până prind puțină culoare și îi dăm deoparte pe o farfurie.

În aceeași tigaie, adăugând încă 2-3 linguri de ulei, adăugăm usturoiul tăiat în felii subțiri și aromatizăm uleiul. Le eliminăm când încep să se schimbe ușor la culoare. În acest fel uleiul capătă o tentă aromatică dar fără ca usturoiul să acopere toate celelalte arome.

Adăgăm acum sosul de roșii de tip passata și ținem circa 5 minute la foc mic spre mediu, apoi adăugăm și creveții sotați anterior. Continuăm alte câteva minute, până sunt gata și pastele. La final, după ce stingem flacăra adăugăm foarte puțin oregano și ținem încă sub capac sosul, un minut sau două. La fel, frunze de busuioc proaspete.

În continuare, amestecăm pastele cu sosul într-un bol de lucru, apoi transferăm totul într-o tavă de cuptor, ideal de sticlă sau de ceramică: fie o ungem cu puțin ulei sau unt și pesmet, fie folosim hârtie de cuptor în ea, pentru ca pastele să nu se lipească de pereții tavei.

Înainte de a da la cuptor, adăugăm deasupra smântâna, încercând să o distribuim cât mai uniform.

Se coace la cuptor circa 20 de minute, la 180 de grade, în funcție de puterea cuptorului. Alternativ, circa 15 minute la 180 de grade in air fryer.

Se servesc după ce le ținem câteva minute scoase din cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *