Mult usturoi și cimbru pentru aromă, o etapă de pre cook „strategică” și atenție pentru a-i întoarce la timp ca să se rumenească uniform. Aceste e secretul pe care l-a dezvăluit Heston Blumenthal, un star al sectorului HoReCa, pentru a face cei mai buni, mai aromați și mai crocanți cartofi la cuptor. Blumenthal este considerat cel mai creativ chef din Marea Britanie din ultimile decenii, fiind totodată și autorul a numeroase cărți de gastronomie, scrie publicația Reporter Gourmet.
Deținător a trei stele Michelin, Blumenthal propune o abordare diferită față de metoda clasică a cartofilor la cuptor. Cimbru proaspăt, în loc de tradiționalul rozmarin, pe de o parte. Pe de alta, folosește o metodă de gătire în doi timpi: cartofii întâi se fierb, apoi se dau la cuptor, condimentându-i spre final. Totodată, el este total favorabil ideii de a folosi grăsime animală în loc de ulei.
Iată mai jos toate sfaturile sale, extrase din cartea sa recentă Is This A Cookbook?: Adventures in the Kitchen.
Ingrediente pentru 4-6 porții de cartofi la cuptor
2 kg de cartofi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
ulei sau untură, după gust
3 crenguțe de cimbru verde
6 bulbi de usturoi
Procedeu
Se curăță cartofii și se taie în bucăți mari și uniforme. Se transferă într-un bol cu apă rece pe măsură ce îi tăiem, pentru a evita să se înnegrească. Se clătesc într-o sită sub jet de apă rece până când apa devine limpede. Este o etapă necesară pentru a îndepărta excesul de amidon.
Se umple o oală mare cu apă în care am adăugat sare cu generozitate și adăugăm cartofii la fiert când apa e încă rece. Aducem la fierbere, reducem focul la minim. Lăsăm să fiarbă încet timp de circa 2o de minute, până când devin fragezi. Se scurg bine cartofii într-o sită, apoi se așează pe un grătar așezat pe o tavă și se lasă să se răcească. Avem nevoie să fie uscați atunci când îi dăm la cuptor.
Între timp, preîncălzim cuptorul la 180°C. Alegem o tavă de copt suficient de mare, pe care să încapă toți cartofii într-un singur strat. Turnăm suficient ulei, sau untură (chiar și de gâscă) în tavă, pentru a crea un strat subțire de aproximativ 5 mm.
Așezați acum cu grijă cartofii în tavă, inclusiv bucățile mai mici și îi coacem în cuptor alte circa 20 de minute. În acest timp, este important să îi întoarcem pe toate părțile pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. În funcție de specificul cuptorului, timpul pentru a obține efectul de rumenire poate varia ușor.
Când sunt aproape gata, presărăm pe ei cimbru prospăt și adăugăm în tavă și bulbii de usturoi zdrobiți ușor cu un cuțit, cât să elibereze aromă în mod delicat. Se adaugă tava la cuptor alte 20 de minute.
Se condimentează abia la final cu sare și se servesc imediat, cât mai calzi, crocanți și aurii. Fie ca garnitură, fie ca fel principa, cu salată verde, fie ca simplă gustare.