AUTOMATES, o afacere începută într-un beci de trei ingineri români; compania a ajuns să proiecteze și să producă mașini și echipamente pentru clienți mari din industria alimentară

AUTOMATES, o afacere începută, într-un beci, de trei ingineri români; compania a ajuns să proiecteze și să producă mașini și echipamente pentru clienți mari din industria alimentară AUTOMATES, o afacere începută, într-un beci, de trei ingineri români; compania a ajuns să proiecteze și să producă mașini și echipamente pentru clienți mari din industria alimentară

Inginerii Călin Morar, Răzvan Andruș și Arnold Fodor sunt asociați în firma AUTOMATES, cu sediul în Cluj Napoca, înființată în 2015, pentru a proiecta și produce mașini și echipamente pentru firme din sectorul alimentar. 

Am încropit biroul din mobiler vechi și am folosit la început niște scule pe care le aveam în garaj. Primul nostru punct de lucru a fost un beci. Doi ani nu ne-am luat salariu, tot ce am câștigat am reinvestit”, își amintește Călin Morar. 

Ca să producă matrițele necesare procesatorilor pe linia de ambalare a alimentelor, cei trei antreprenori clujeni au fost nevoiți să cumpere o mașină fabricată în Taiwan, pe care o utilizează și acum alături de alte două mașini cumpărate ulterior. 

de la stânga la dreapta: Arnold Fodor, Călin Morar, Răzvan Andruș

Matrițele fabricate în atelierul din Zalău sunt vândute unor mari jucători din industria alimentară: Smithfield Foods, Napolact, Five Continents, Lactofood, etc. Cu ajutorul acestor matrițe, carnea sau brânza din caserole este vidată, primește o infuzie de gaz ( oxigen, dioxid de carbon, azot, etc.), apoi, tot cu ajutorul matriței, este aplicată folia care acoperă produsul alimentar, operațiuni cerute de normele sanitare veterinare actuale. În cele din urmă, folia este decupată pe margini, iar caserola este transportată mai departe, pentru etichetare.

Suntem flexibili în relația cu clienții, redimensionăm imediat matrițele de care au nevoie. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru noi, în piață

Produsele alimentare pe care le găsim la raft în magazinele de toate categoriile trec prin această fază în care sunt utilizate matrițele, unul dintre puținii fabricanți români fiind compania AUTOMATES.  

Călin Morar

Firma clujeană produce, de asemenea, și conveioare, niște benzi înguste care asigură transportul intern, pe fluxul tehnologic. 

Furnizăm companiei La Lorraine conveioare care transportă bucăți de ciocolată către un bazin de topire, de unde ciocolata topită este apoi folosită ca umplutură în croissantul din aluat congelat”, spune Călin Morar. 

Suntem puțini producători români de mașini și ambalaje pentru industria alimentară. Procesatorii români devin tot mai încrezători în produsele noastre, avem o industrie autohtonă care crește încet, dar sigur”.

Vitrina cu matrițe marca AUTOMATES

Pe lângă matrițe și conveioare, AUTOMATES proiectează și tablouri de automatizare pentru procesatori de carne, de pește și de fructe de mare:

aceste sisteme sunt utile pentru decongelarea lentă, cu abur, în ritm natural, a cărnii pentru obținerea mezelurilor”.

Vrem să facem investiții pentru a dubla capacitatea de proiectare. Avem deja 60 de clienți din România și doi din Lituania, avem nevoie să ne creștem capacitatea de proiectare

Firma colaborează cu parteneri din România pentru confecționarea din inox a pieselor necesare echipamentelor finale. De asemenea, AUTOMATES desfășoară și operațiuni de import. 

AUTOMATES a amenajat un stand la Bucharest Food Expo, eveniment organizat la Hala Laminor, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie. 

foto cover lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

AUTOMATES, o afacere începută, într-un beci, de trei ingineri români; compania a ajuns să proiecteze și să producă mașini și echipamente pentru clienți mari din industria alimentară

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *