Ne trezim ceva mai târziu, parcă am vrea să evităm un mic dejun pentru o zi obișnuită, pentru că mai sunt puține ore până la masa de Crăciun, la prânz. Poate o cafea, dar chiar pe stomacul gol nu e tocmai indicat. Poate cu lapte. Și parcă și cozonacul ne face cu ochiul.
Iată ideea salvatoare: un shake din toate. În loc să fie din fructe, e pur și simplu un milk shake în care adăugăm cozonac și cafea espresso. Este o creație recentă a unui barman cu multe premii în palmares, care a început de câțiva ani să producă și să vândă cafea sub brandul Ditta Artigianale, din Toscana. Și l-a numit panettone latte.
În original, rețeta prevede, firește, panettone, nu cozonac, dar fiind preparate cu gust asemănător îi putem fără probleme o amprentă locală.
Așadar, avem nevoie de lapte, cozonac, puțină cacao și cafea espresso, sau o cafea la ibric tare și filtrată. Nu e moment mai bun decât Crăciunul pentru a-l încerca.
Ingrediente pentru 4 persoane
400 g cozonac, cu nucă sau oricare
800 ml lapte
4 cafele espresso
4 lingurițe de cacao
Procedeu
Se taie feliile de cozonac și se dau puțin la cuptor: circa un sfert de oră la 180 de grade.
Odată uscat și ușor rumenit, se transferă într-un blender. Se adaugă peste el laptele, pudra de cacao și cafeaua. Laptele poate fi cald sau poate fi rece, în funcție de cum vrem să iasă preparatul final. Și ținând cont de faptul că feliile de cozonac abia au fost scoase din cuptor, iar cafeaua e și ea caldă.
Se servește, dacă vrem să nu lipsească cireașa de pe tort – așa propune creatorul rețetei, cu o felie de portocală uscată: e de sezon și aroma sa merge de minune cu restul.
Dacă ideea place, poate fi o idee pentru reciclarea cozonacului atunci când începe să se usuce și nu mai e foarte proaspăt și afânat. Sau de mic dejun leneș și întârziat, de duminică.