10 garnituri compatibile cu friptura din carne de porc, recomandate de nutriționistul Tania Fântână / „În copilărie o mâncam cu mămăligă, cu salată de varză și cu murături, cel mai des. Între timp, avem și alte opțiuni ce vin să aducă un plus de nutrienți, dar și de gust”

Sursa foto: colaj G4Food Sursa foto: colaj G4Food

Cu gustul omului nu te poți pune. Frumusețea din farfurie stă în ochii privitorului. Ne știm cu carnea de porc încă de când eram mici. În copilărie o mâncam cu mămăligă, cu salată de varză și cu murături, cel mai des.

Între timp, avem și alte opțiuni ce vin să aducă un plus de nutrienți, dar și de gust.

Am învățat să o combinăm cu cimbru, cu curry, cu sos de soia și că e delicioasă în combinație cu salata tabbouleh.

Haideți să vedem câteva combinații ce o să vă lase gura apă dacă le încercați:

  1. Cartofii piure sau la cuptor – Cu puțin cimbru sau rozmarin și musai usturoi. Oricât am spune nu combinației dintre carne și cartofi, ea rămâne una dintre cele mai des utilizate și absolut savuroase.
  2. Varza călită și varza acră – Varza acră este de sezon și foarte sănătoasă pentru tubul digestiv, la îndemână acum, în sezonul rece, și ușor de găsit și comandat în oraș. Varza călită, fie pe aragaz, fie la cuptor, reprezintă o variantă ușor de făcut și păstrat, mai ales dacă are și cine să o toace :).
  3. Mămăliga moale – Ideală alături de tocănițe din carne de porc sau fripturi cu puțin sos de roșii, frunze de dafin și usturoi. Ca să nu mai vorbim de celebra combinație dintre sărmăluțe și mămăligă.
  4. Rădăcinoase la cuptor – Morcovi, păstârnac, sfeclă sau cartofi dulci, cu un strop de miere și condimente iuți.
  5. Salată de crudități – (morcovi, țelină, mere) pentru un contrast crocant și proaspăt.
  6. Salată verde – Cu ceapă verde, roșii, ardei, castraveți, puțin ulei de măsline și lămâie. Recunosc că preferata mea este acest mix de salată în care pun și câțiva castraveți murați. Mi se pare că am astfel și un gust ușor astringent care să taie din greutatea cărnii de porc, dar am și textura crocantă și prospețimea legumelor crude.
  7. Quinoa sau bulgur – Pentru o variantă modernă și nutritivă. Găsiți quinoa gata fiartă la borcane sau o puteți fierbe și voi acasă, după ce o spălați foarte bine înainte de a o pune la fiert. Bulgurul sau couscous-ul îl gătiți simplu, turnând apă fiartă peste el și lăsându-l câteva minute să se hidrateze. Puteți adăuga în ele legume crude de sezon. O să aveți astfel și nutrienți, și textură, dar și rapiditate în pregătirea mesei. Asezonați totul cu puțin ulei de măsline și lămâie. Dacă aveți niște pătrunjel verde, sunteți deja cei mai buni bucătari.
  8. Piureuri alternative – De conopidă fiartă, de mazăre, de țelină. Fierbeți aceste legume și pasați-le apoi într-un blender.
  9. Orez sau paste – Dacă sunteți persoane active, care faceți mișcare susținută, sau dacă nu vă gândiți musai la caloriile înglobate, puteți pune alături de o friptură de porc și un pilaf cu legume sau o mână de paste proaspete puse la fiert. Asezonați rapid fie cu un sos de roșii și busuioc, fie cu sos pesto. Masa delicioasă și rapidă este gata de a fi devorată cu zero vină.
  10. Tăiței de orez sau legume sotate în stil asiatic – Pentru o friptură marinată sau coaste de porc. Tăițeii de orez sunt foarte rapid de pregătit. Se scufundă în apă fiartă pentru câteva minute și masa e gata. Adăugați ceapă verde și puțin susan pe lângă sosul de soia pentru un gust desăvârșit.

Carnea fiartă sau la tigaie, neprajită, nu are un gust fabulos. Trebuie mereu ajutată de o salată sau de o garnitură plină de arome. Ne ajutăm astfel corpul să aibă un spectru mai mare de nutrienți și descoperim noi gusturi, noi valențe ale unor alimente binecunoscute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *