La ediția din acest an a World Cheese Awards, care a avut loc în orașul Viseu, din Portugalia, au fost prezentate 4.786 de tipuri de brânză din 47 de țări. 240 de experți din întreaga lume au evaluat produsele, iar premiul cel mare a fost câștigat de Queijo de Ovelha Amanteigado, o brânză de oaie moale din Portugalia, produsă de Quinto do Pomar, situat în Serra da Gardunha, în centrul țării. Această brânză a reușit să urce pe primul loc, depășind brânzeturi din Elveția, Spania și Statele Unite, conform Euronews.
Printre cele mai apreciate brânzeturi s-au numărat și Tea Fondada și Alpenhorn Mifroma din Elveția, care au obținut locurile doi și trei, precum și brânzeturile La Cava Barus García-Baquero din Spania și Bayley Hazen Blue din Statele Unite, care au completat topul.
Brânzeturile din Marea Britanie nu au putut participa la competiție din cauza problemelor cu verificările vamale post-Brexit
Acest eveniment, organizat de Guild of Fine Food din Marea Britanie, a adunat un număr record de 4.786 de brânzeturi, ceea ce face din această ediție cea mai semnificativă până acum. Însă, brânzeturile din Marea Britanie nu au putut participa la competiție din cauza problemelor cu verificările vamale post-Brexit. Se pare că multe dintre produsele britanice nu au trecut de controlul vamal, iar 252 de brânzeturi de la 67 de producători britanici ar fi fost afectate de aceste întârzieri.
John Farrand, directorul Guild of Fine Food, a declarat că „întârzierile nu ar fi existat înainte de Brexit”. De asemenea, James Grant, co-fondator al Real Cheese Project, a subliniat impactul negativ al „birocrației post-Brexit”, numind acest incident „devastator”. „Marea Britanie trece printr-o schimbare extraordinară în ceea ce privește brânza. Este foarte trist să vedem atâta muncă grea din partea acestor producători de brânzeturi artizanale care încercau să readucă brânza făcută manual în prim-plan”, a spus Grant.
Marea Britanie nu a mai câștigat premiul World Cheese Awards din 2017 și nu a avut nicio brânză în topul celor 14 cele mai bune brânzeturi din acest an.
Lista completă a câștigătorilor din acest an:
- Queijo de Ovelha Amanteigado, Quinta do Pomar, Portugalia
- Tea Fondada, Chascharia Val Müstair, Elveția
- Alpenhorn Mifroma, Elsa Group (Mifroma), Elveția
- La Cava Barus García-Baquero, Lacteas Garcia Baquero, Spania
- Bayley Hazen Blue, Cellars at Jasper Hill, SUA
- Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco, Petrucci, Italia
- Blugins, La Casearia Carpenedo, Italia
- Creamy Lion Cheese, Walo von Mühlenen, Elveția
- Passionata, Biopark, Brazilia
- Godbiten, Snertingdal Ysteri, Norvegia
- Alte Hexe, Bodensee Käse, Elveția
- Valleclaro, Quesos y Besos, Spania
- Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse, Baldauf Käse, Germania
- Tatie, Latteria Moro di Moro Sergio, Italia
Cele 4.786 de brânzeturi au fost evaluate pe patru categorii: aspect vizual, textură, aromă și gust, iar juriul a fost format din 240 de experți din 40 de țări.