Inima „muncește” non-stop, pompând zi și noapte pentru ca fiecare celulă din corp să aibă nutrienții și oxigen, de care are nevoie pentru a funcționa. Având în vedere faptul că bolile de inimă rămân cauza principală de deces pentru adulți, firesc ar fi să acordăm mai mult atenție acestui organ vital, notează Eatingwell. Să adoptăm o dietă sănătoasă, să facem exerciții fizice sau să abordăm un stil de viață sănătos sunt câteva lucruri elementare pe care le putem face pentru inima noastră. Condimentele pe care le folosim la gătit sunt în cantități mici, cu toate acestea, sunt foarte importante în alimentație. Acestea pot contribui la prevenirea bolilor de inimă.
Condimentul nr.1 pentru sănătatea inimii
Condimentul cel mai util pentru sănătatea inimii este usturoiul, potrivit dieteticienilor. Deși în mod oficial este o legumă rădăcinoasă, pentru că este folosit în cantități mici, îl putem trata ca pe un condiment. „Prin gama sa largă de beneficii pentru protecția inimii, usturoiul se remarcă drept unul dintre cele mai bune condimente pentru a susține sănătatea inimii”, spune Laura M. Ali, nutriționist cu sediul în Pittsburgh.
Deci, de ce este usturoiul atât de avantajos pentru sănătatea inimii? „Usturoiul este bogat în antioxidanți, cum ar fi alicina, cunoscută că ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale”, spune Veronica Rouse, proprietarul The Heart Dietitian.
Reduce inflamația
Pe lângă rolul său de antioxidant, usturoiul este și antiinflamator. Inflamația joacă un rol esențial în riscul bolilor de inimă, astfel încât proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului pot fi deosebit de utile. O analiză a studiilor clinice a constatat că suplimentele de usturoi ar putea reduce de fapt markerii inflamației.
Dar inima nu este singurul organ afectat de bolile cardiace. Întregul sistem cardiovascular, care include întreaga rețea de vase de sânge din organism, este implicat. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale usturoiului sunt de două ori eficiente pentru protejarea funcției vaselor de sânge. „Există unele dovezi că folosirea usturoiului poate îmbunătăți flexibilitatea arterelor noastre, permițând sângelui să curgă mai lin și, de asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale”, spune Ali. Și nu doar asta. Usturoiul poate limita și daunele oxidative la căptușeala vaselor de sânge și este posibil să reducă acumularea plăcii, ambii fiind factori care contribuie la creșterea riscului de accident vascular cerebral.