Postul Crăciunului vine, de multe ori, cu întrebarea „Eu ce mănânc?”, mai ales pentru cei care țin post sau au un stil de viață vegan. Reporterii G4Food au discutat cu trei restaurante din București – Bistro Raw Vegan, Level Up și Coolinart – pentru a descoperi ce opțiuni propun pentru masa prânz.
Spaghetti Bolognese cu „Beyond Meat”, la Bistro Raw Vegan
Cu o experiență de 9 ani pe piață, Bistro Raw Vegan, fondat de surorile Roxana Boghean și Vilarina Petre, oferă soluții complete pentru prânz, disponibile prin abonamente livrate direct acasă sau la birou.
„Avem supă, fel principal, aperitiv, cină și desert – o paletă mai mare, adică tot ce poți să mănânci într-o zi”, a declarat Roxana pentru G4Food. Printre preparatele vedetă se numără:
- Supă de linte cu quinoa și legume
- Supă cremă de morcov
- Ciorbă de ciuperci pleurotus
- Tigaie cu legume și semințe
- Spaghetti Bolognese cu „Beyond Meat”
Torturile de la Bistro Raw Vegan nu conțin gluten și sunt îndulcite natural cu miere nefiltrată sau agave. „Nu suntem certificați fără gluten, dar nu punem gluten în ele”, a mai adăugat Roxana.
View this post on Instagram
Salată vegană de „boeuf” cu jackfruit, la „Level up”
„În primul rând, meniul nostru este 100% vegan, deci e perfect pentru oricine ține post, pentru că nu conține miere, nimic derivat din animale”, a declarat Vlad Ilina – de la restaurantul vegan Level up, pentru G4Food.
Ei au și mâncare vegană „tradițională”, precum ciorbe sau mămăligă, dar și stil fast-food, cum ar fi un burger sau pizza. În meniu se regăsesc salată de „boeuf” cu jackfruit.
„În perioada de post sau de sărbătoare, avem și produse specifice. Facem cozonac 100% de post care are semințe de chia ca înlocuitor pentru ouă și numai ingrediente sănătoase, adică nu făină cu zahăr”, a explicat ea.
VegFriptura Spare the Lamb este o friptură unică nouă care se vinde doar pe bază de rezervare. Acesta este, așa cum a adăugat Ilina „cel mai bun produs vegan pe care îl poți găsi în București”.
„Sărmăluțele le avem tot anul, pentru că sunt tradițional românești și toată lumea vrea să le încerce. Au gust de sarmale tradiționale. Nu sunt sarmale cu orez și ciuperci, sunt sarmale cu un mix care seamănă foarte mult cu carnea tocată”, a afirmat Ilina.
Icrele de amarant au o textură și un gust asemănător cu cele tradiționale, ele se găsesc tot în perioada sărbătorilor.
„Mai avem și faimosul papanaș – făcut cu toffu în loc de brânză și cu semințe de quia, cu o cremă de caș făcută de noi, tot mix-ul pentru papanași e făcut de noi, deci 100% al nostru și foarte bun”, a menționat ea.
View this post on Instagram
„Vin persoane care au mâncat papanași și mănâncă în general papanași care nu sunt de post, și vin la noi pentru că este mai bun. Avem cel mai tare papanaș”, a precizat Ilina.
Burger vegan, la Coolinart
„Avem trei variante de supe vegane: supă de linte nepaleză cu condimente, pe care o facem cu lapte de cocos, supă cremă de avocado, este o supă raw vegană, asta înseamnă că nu este preparată termic și o ciorbă de pleurotus, aceasta este varianta vegană pentru ciorba de burtă”, a declarat Minea Elena de la Coolinart, pentru G4Food.
Pleurotusul este tăiat fâșii și este folosit în această ciorbă. Pentru a le da gust bun acestor supe au înlocuit untul sau smântâna cu lapte de foarte bună calitate cu cocos.
La supe se pot adăuga diferite feluri de mâncare. „Avem celebrul burger vegan de la Coolinart care a câștigat premiul întâi la concursul acum 3-4 ani făcut de Asociația Veganilor cu cel mai bun burger de București, din București”, a menționat ea.
Aici poți găsi și shakshouka vegană, care în mod normal se servește cu ou, dar ei o servesc cu toffu. Pentru acest preparat au și varianta vegetariană. Alte preparate sunt salata de avocado, chipsuri de nacios servit cu humus și guacamole.
„Ce mai e o chestie mișto? Avem un shake proteic, tot vegan. E așa, necunoscută dilema printre nevegani: «De unde își iau veganii proteina?», sunt multe alimente cu proteine, dar avem în special acest shake proteic”, a explicat Elena.
Ca variante vegetariene de mâncare, pe lângă toate tipurile de omlete, mai au două tipuri de burgeri – unul cu halloumi, unul cu pleurotus la grill, quiche cu avocado și avocado wrap. Au și varianta de quesadilla vegetariană.
Elena a explicat și care este diferența dintre vegan și vegetarian. „Veganii sunt cei care mănâncă de post, fără ouă și fără lactste. Vegetarienii nu mănâncă doar carne, în schimb mănâncă ouă și lactate”, a afirmat ea.
Sursa foto/video: Instagram levelupfood/ vyro_raw_vegan/ Minea Elena – Coolinart