Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza preţurilor mici din ţară

Consumul de miere este benefic pentru sănătate Foto: Pexels

Mierea produsă în Banatul Montan ajunge în ţări precum Italia şi Olanda, unde cumpărătorii favorizează calitatea, susțin apicultorii, potrivit Radio Timișoara, citat de Rador.

Cooperativa Apicolă „Prisăcarii Hercules” a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme.

Mierea de salcâm a fost cea mai căutată şi mai bine plătită, însă cerere a fost şi pentru mierea de tei sau cea de floarea-soarelui, spune Ion Bărbuţ, preşedintele cooperativei.

„Am exportat mierea de salcâm, care este foarte cumpărată în Italia, de la Milano la Torino. Din mierea de tei ei fac mai multe sortimente pentru că mierea de tei românească e foarte parfumată. Şi miere de floarea-soarelui. În continuare, mai am pentru Olanda trei butoaie, două sunt de anul acesta şi unul este de anul trecut. Cumpără în fiecare an de la mine două-trei butoaie, câteodată şi patru. Partenerul olandez a luat salcâm, tei. Miere de floarea soarelui, mi-a cerut anul trecut. Au plătit bine şi preţul la miere. Eu am fost mulţumit. În Italia 6 euro a fost mierea de salcâm, 4,5 euro mierea de tei şi floarea-soarelui, 3 euro”, a declarat apicultorul pentru Radio Timișoara.

Cel mai important argument a fost cel al calităţii, care este atent verificată şi certificată de analize de laborator.

„M-am prezentat cu analizele, după aceea au făcut ei analizele, au sigilat totul. Mierea care pleacă la export nu trebuie să aibă antibiotic. Mai ţin cont şi de faptul că dacă este tei, să fie tei, să nu fie sub 18% umiditate pentru a nu fermenta şi totodată salcâmul să aibă polenul respectiv”, a mai spus mai Ion Bărbuţ.

Preţul pe care l-au primit sapicultorii din Caraș este cu mult mai bun decât cel oferit de procesatorii autohtoni. Ion Bărbuţ suspectează chiar o înţelegere de tip cartel între aceştia, întrucât cu toţii oferă acelaşi preţ.

„Am discutat cu cei de la Filomera, am discutat şi la Blaj şi am mai discutat iar cu diferite firme, una de la Iaşi şi una de la Arad. Toţi oferă, sunt vorbiţi, acelaşi preţ. Preţul este mic, mierea de tei e 11,50 lei. Nu dau mierea nici cu 11,50 lei, teiul, nici cu 15 lei, salcâmul. La procesatorul român ieşim pe pierdere”, spune Ion Bărbuţ.

Puterea de cumpărare limitată, lipsa unei educaţii pentru consumul de miere şi nu în ultimul rând, invazia de miere ieftină şi de multe ori contrafăcută din exterior sunt explicaţii pentru preţul mic din piaţa internă. Dacă preţul mierii este mic în România, pe raft, în Italia sau Olanda, mierea românească se vinde cu preţuri de până la 30 euro borcanul.

„Ne-am oprit la un magazin şi am văzut în Italia cum se vinde. Cu 30 euro se vinde în Italia şi 30 euro e acelaşi preţ şi în Olanda. Băiatul din Olanda spune că mierea românească este mierea adevărată şi eu nu o vând mai ieftin. Eu vreau să vând mierea asta la 30 euro”, afirmat Ion Bărbuţ.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *