Procesatorii de lapte din România au introdus în ultimii ani ingrediente noi în compoziția brânzeturilor gourmet. Găsim la standurile târgurilor de profil, în magazinele proprii ale producătorilor, în hypermarket-uri și pe platformele online diferite sortimente de brânzeturi maturate, de altă culoare decât cea consacrată: brânzeturi verzi, negre, roșii, etc.
La Revino Gourmet – salon gastronomic, ediția a 3-a, eveniment organizat în București, în perioada 4-6 octombrie, am descoperit standul cu brânzeturi colorate al procesatorului de lapte din Cârțișoara, județul Sibiu, care vinde sub brandul ”Ferma de la munte”.
”Am adus de la Cârțișoara brânzeturi maturate, de vacă și de bivoliță. Din fericire avem animalele noastre, avem laptele nostru pentru procesare”, a declarat pentru G4Food, Alin Moldovan, inginer tehnolog.
În ferma de la Cârțișoara, se află 50 de bivolițe, numărul acestora urmând să crească până la 100 de exemplare, pentru a avea mai mult lapte la dispoziție, pentru procesare.
Alin Moldovan a absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Sibiu și, acum 20 de ani, a intrat în zona de producție, tehnologia brânzeturilor. Acum 5 ani, s-a angajat la firma care deține fermele de animale și fabrica de procesare a laptelui, din Cârțișoara.
”Brânzeturile maturate se obțin din lapte de calitate, la umiditate și temperatură controlate, timp de peste 3 luni. Am adus aici brânzeturi din lapte de bivoliță și de vacă, cu ingrediente și condimente. De pildă, brânza de culoare verde este obținută prin adaos de matcha, ceai verde. Cea neagră conține cărbune alimentar. Au impact vizual și un gust plăcut”, a explicat inginerul tehnolog.
Pentru a putea obține brânză maturată, echipa de la Cârțișoara mai întâi pasteurizează laptele. Apoi folosește culturi selecționate care contribuie la maturarea brânzei.
”Vindem în magazinul nostru de la Cârțișoara, dar și la Brașov, Sibiu, București, în băcănii. Românii consumă, de obicei, brânzeturile proaspete și telemeaua, dar încet-încet încep să cunoască și brânza maturată, care este o brânză de calitate” susține Alin Moldovan, care mai folosește ca ingrediente și ardei chilli, piper, ierburi de Provence.
Pe site-ul producătorului din Cârțișoara, 1 kg de brânză maturată, cu matcha, costă 84 de lei.
Brânza maturată, cu cărbune alimentar, costă 8,7 lei/100 de grame.
Cooperativa BioCarpathia vinde brânza teleme bio cu negrilică la prețul de 10 lei/100 grame.
Artesana prepară brânză maturată cu trufe. Pe site-ul producătorului nu este menționat prețul produsului. Pe o platformă comercială electronică, prețul este de 150,95 lei/kg.