O băutură caldă de toamnă-iarnă, din suc de mere. O rețetă transnațională, de frontieră: italienii îi spun brulé de mere, austriecii îi spun Apfelglühwein

suc de mere, bautura traditionala, bautura calda din suc de mere, vin fiert, brulé de mere, Apfelglühwein foto: pexels.com@kaheig

Odată cu frigul, în loc de sangria și limonadă, căutăm băuturi calde. Lăsând la o parte ceaiurile și vinul fiert, ce alte posibilități există? O băutură din suc de mere.

Mai precis, sucul de mere preparat ca un vin fiert – brulé di mele, în italiană, Apfelglühwein, austriecii.  În fond, și vinul a fost tot un suc, la origini, de struguri, dar a fermentat între timp. Însă putem păstra spiritul și aromele vinului fiert și le adăugăm peste sucul de mere cald.

Este o rețetă specifică zonei de graniță dintre Italia și Austria, unde clima este extrem de propice pentru culturile de măr. Se bea când începe frigul și mai ales în perioada  sărbătorilor.

Dacă cineva are în intenție să meargă la târgurile de Crăciun din Austria, cu siguranță va întâlni această băutură caldă printre tarabe, la ceas de seară.

Ingrediente

1 litru de suc de mere, ideal proaspăt

1 portocală netratată tăiată felii

2 bețișoare de scorțișoară

5-6 cuișoare

1 stea de anason

1 vârf de cuțit de nucșoară

3 boabe de piper opțional

1 lingură de zahăr

Procedeu

Se aduce sucul de miere la punctul de fierbere, într-o oală mai mare decât volumul lichidului.

Se adaugă însă deja de când e încă rece zahărul, portocala tăiată felii subțiri și celelalte condimente.

Se lasă la fiert la foc foarte mic timp de circa 30 de minute, amestecând din când în când. Este necesar un timp lung pentru a da timp lichidului să extragă toate aromele. Din acest motiv este necesar să fiarbă pe flacăra mică, la minim.

Italienii fac și vinul fiert în linii urmând în linii mari același procedeu, lăsând să fiarbă mult și la foc mic până se evaporă mare parte din alcool.

Se trece printr-o strecurătoare imediat ce e gata și se servește cald, dar nu imediat ce l-am luat de pe foc.

Și tot ca și vinul fiert, se servește foarte des cu castane calde. O băutură din suc de mere caldă, pentru vremea rece.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *