Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult ovăz, aliment pentru care cererea e tot mai mare? Există un efect secundar major, potrivit cercetătorilor

femeie-ovaz

Ovăzul este considerat unul dintre cei mai sănătoși carbohidrați complecși, oferind numeroase beneficii, cum ar fi pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății inimii și prelungirea potențială a duratei de viață, transmite EatingWell. Cu toate acestea, chiar și acest aliment nutritiv poate avea dezavantaje atunci când este consumat în exces. Un efect secundar semnificativ al consumului excesiv de fulgi de ovăz este balonarea, în principal din cauza conținutului său ridicat de fibre.

Fibrele dietetice, care se găsesc în alimente precum ovăzul, fructele, legumele și cerealele integrale, sunt esențiale pentru digestie și sănătatea intestinelor. Ovăzul, o fibră solubilă, este deosebit de benefic pentru scăderea colesterolului și susținerea sănătății inimii. O porție de o jumătate de cană de ovăz conține aproximativ 4 grame de fibre, adică 13-16% din aportul zilnic recomandat. Deși fibrele sunt benefice, creșterea bruscă a consumului de fibre poate duce la disconfort, inclusiv balonare, în special pentru cei care nu sunt obișnuiți cu dietele bogate în fibre.

fulgi de ovaz pe o masa
Ovăzul trebuie introdus treptat în dietă de către cei care au consumat înainte puține fibre.

Asociația Americană a Inimii recomandă 25-30 de grame de fibre zilnic. Creșterea rapidă a aportului de fibre de la niveluri scăzute la cantitatea recomandată poate provoca balonare și probleme digestive. Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology a constatat că participanții care au trecut de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre au prezentat balonare și dificultăți de tranzit intestinal.

Experții recomandă creșterea treptată a aportului de fibre pentru a evita aceste efecte secundare. Duke University’s Student Health Nutrition Services notează că un consum zilnic de peste 70 de grame de fibre poate duce la efecte negative. Deși majoritatea oamenilor nu vor ajunge la această cantitate, este important să creștem treptat consumul de fibre. Atunci când savurați fulgi de ovăz, dieteticienii recomandă să începeți cu porții mai mici și să creșteți treptat aportul pentru a evita disconfortul. Porția de ovăz recomandată pentru micul dejun este de 40 de grame.

Sursa foto: Pexels

Citește și: 4 ingrediente pe care le poți adăuga la ovăz în fiecare dimineață pentru un metabolism mai rapid: semințe de chia și altele

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *