Mic dejun de duminică: mug cake rapid, la microunde. O rețetă cu mere în compoziție, fără zahăr adăugat. Sau, în loc de mere, dovleac, pere, banane

fructe de sezon, idei de mic dejun, mic dejun fara zahar adaugat, mic dejun rapid, mug cake, mug cake la microunde, mic dejun de duminica, brunch reteta de mug cake cu mere foto: dreamstime.com © Rimma Bondarenko

În afară de iaurt cu fulgi de ovăz sau pâine prăjită cu ou și avocado, o soluție rapidă pentru micul dejun o reprezintă așa zisele mug cake: un fel de tarte preparate rapid și coapte direct în cană profitând de potențialul cuptorului cu microunde. Sunt o soluție a ultimilor ani, foarte comodă pentru că se pot combina într-un mug cake multe ingrediente, după preferințe și nevoile nutriționale. Un preparat de tip template, personalizabil, similar cu clătitele proteice, în care putem adăuga tipul de ingredient dorit.

Ingredientele se prepară și se amestecă în 3 minute, iar prepararea la microunde durează  alte circa 3-4 minute, în funcție de puterea cuptorului. Un mic dejun gata, așadar, în circa 10 minute. Rapid și potrivit și dimineților din timpul săptămânii, dar și mai mult duminicilor lente, eventual în meniul unui brunch.

Ingrediente pentru 4 porții

100 g făină obișuită sau făină proteică fără gluten, de năut, de hriscă, ovăz, mei, sorg, spelta etc

100 g lapte

25 g ulei de floarea soarelui

2 linguri semințe de chia

2 ouă

3 linguri miere sau sirop de arțar

2 linguri stafide

2 mere rase

2 lingurițe praf de copt

scorțișoară

zahăr pudră sau cacao de decor

Procedeu

Se curăță mărul de coajă și se rade pe răzătoare sau se taie în cuburi foarte mici.

Separat, într-un bol, batem ouăle cu mierea, cu mixerul sau manual, cu un tel.

Adăugăm laptele, uleiul, și amalgamăm bine până compoziția este cât mai omogenă.

Se adaugă acum făina, praful de copt și scorțișoara.

Se amalgamează din nou, apoi se adaugă merele, rase sau cuburi mici.

Se tranferă compoziția în 4 căni de ceramică sau de sticlă, care merg la microunde. Se unge fiecare cană cu un strop de ulei înainte de a adăuga compoziția.

Este important să nu umplem foarte mult cănile, pentru că ulterior compoziția crește în volum – lăsăm spațiu de circa 2 degete. Dacă nu încape în 4 căni compoziția, mai umplem una, nu le umplem pe cele 4 mai mult decât e cazul.

Se dau circa 3-4 minute la cuptorul cu microunde, este recomandat ca după 2-3 minute să facem o probă cu scobitoarea: dacă rămâne încă umedă, nu e gata. Continuăm până scobitoarea introdusă în compoziția tartei rămâne uscată, semn că aceasta e gata. Depinde mult de puterea cuptorului cu microunde.

Se servește cald, lăsând un minut, două, să se răcorească. Cu un strop de zahăr pudră de decor, cacao, pudră de roșcove sau tot scorțișoară.

În loc de mere se poate folosi orice fruct de sezon de consistență similară și cu gust cât de cât dulceag, care să suplinească lipsa zahărului adăugat. Prima opțiune alternativă, dovleacul, de sezon.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *