Care alimente nu conțin deloc colesterol. Cum ajută ele sănătatea și cum le putem integra în dieta de zi cu zi

alimente care nu contin colesterol, alimente care contin colesterol, cum trebuie consumate alimentele cu colesterol,

Colesterolul este de cele mai multe ori punctul nevralgic când facem analize de sânge, iar specialiștii indică ținerea nivelului său în sânge sub control în primul rând prin dietă. Se naște, astfel, întrebarea: există alimente care nu conțin colesterol? Iată răspunsul oferit de nutriționistul italian Sacha Sorrentino pentru gazzetta.it.

„Colesterolul este prezent doar în alimentele de origine animală. Prin urmare, alimentele de origine vegetală sunt în mod natural lipsite de colesterol: fructele, de exemplu merele, căpșunile, bananele, kiwi; sau legumele, cum ar fi spanacul, broccoli, roșiile și dovleceii; apoi, leguminoasele, adică fasolea, lintea, năutul, cerealele integrale, printre care orezul integral, quinoa, orz; apoi, uleiul de măsline. Mai mult, fructele oleaginoase și semințele ajută la îmbunătățirea profilului lipidic al sângelui, crescând nivelul de colesterol HDL, așa zisul colesterol bun”.

De ce anume sunt benefice în dietă alimentele fără colesterol

Numeroasele alimente fără colesterol sunt mai mult decât benefice pentru sănătate, iar consumul lor regulat poate ajuta sănătatea cardiovasculară și reduce riscul de boli cronice. Ele pot contribui și la menținerea unei greutăți corecte. Totodată, furnizează o serie de nutrienți esențiali pentru starea generală de bine, spune medicul chestionat pe subiect.

Multe dintre ele, explică Sorrentino, sunt bogate în fibre solubile și insolubile, care contribuie la reducerea nivelul de colesterol LDL în sânge, așa zisul colesterol rău dar totodată ajută la funcționaea corectă a apartului digestiv. Fibrele solubile, în mod special, ajută la reducerea colesterolului LDL pentru că se unesc cu moleculele lui în intestin și se elimină împreună. În timp ce fibrele insolubile ajută digestia prin acțiunea mecanică pe care o exercită.

Cum trebuie consumate alimentele fără colesterol

„Este recomandat ca aceste alimente lipsite în mod natural de colesterol să fie consumate zilnic. La micul dejun se pot consuma cereale integrale, fructe proaspete, fructe oleaginoase și semințe. La prânz și la cină ar trebui să alegem legume și zarzavaturi, leguminoase și cereale integrale. Iar pentru cele două gustări între mesele principale, este important să alegem fructe proaspete, nuci, semințe sau legume crude, cum ar fi castraveți sau fenicul”, explică nutriționistul italian.

Firește, și alimentele de origine animală sunt importante și faptul că ele conțin grăsimi și colesterol nu înseamnă că trebuie evitate complet. Important este să existe un echilibru în dietă între cele două categorii, spune el. Ouăle, de exemplu, amintește el, conțin colesterol dar sunt și o sursă importantă de proteine de calitate ridicată, vitamina B12, minerale și colină, un micronutrient esențial pentru sănătatea creierului și a sistemului nervos.

Sau, un alt exemplu, peștele, precum somonul, sardinele și macroul, conțin colesterol dar este și bogat în omega-3, important pentru inimă și pentru sănătatea vaselor de sânge. La fel, carnea slabă, precum cea de pui, curcan sau carnea de vită fără grăsime, conțin colesterol dar sunt și sursă de proteine de calitate, de fier și de zinc, importante pentru sănătatea mușchilor și a sistemului imunitar.

În fine, laptele și brânzeturile integrale conțin colesterol dar sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, fiind surse de calciu și fosfor. Cheia este echilibrarea consumului acestor alimente cu cantități mari de alimente vegetale, concluzionează nutriționistul italian.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Colesterolul din organism nu este chiar as de influentat de alimentele cu colesterol pe care le consumam. Dar cel cu niveluri de colesterol foarte mari trebuie totusi sa fie atenti, ceialalti mancati tot ce va place, dar in moderatie si cat mai multa activitate fizica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *