Știai că vinetele sunt, de fapt, fructe? / Sunt bogate în nutritenți, sărace în calorii și ar putea ajuta la tratarea multor tipuri de cancer, la normalizarea glicemiei și la întreținerea sănătății inimii

vinete Sursa foto. Pexels

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, care conține fibre, vitamine și minerale. Acestea pot fi foarte benefice pentru menținerea sănătății generale, inclusive a sănătății inimii. Potrivit healthline.com, există șapte beneficii majore pe care vinete le aduc sănătății noastre.

Vinetele sunt folosite în multe feluri de mâncare din întreaga lume. Deși, adesea, considerate o legumă, vinetele sunt, din punct de vedere tehnic, un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.

Există multe soiuri, ce variază ca mărime și culoare. Și, în timp ce vinetele care au coaja violet intens sunt cele mai comune, ele pot fi și roșii, verzi sau chiar negre.

Pe lângă faptul că aduc o textură unică și o aromă ușoară rețetelor, vinetele aduc și o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.

1.Vinetele, sursă importantă de nutrienți

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că ele conțin o cantitate considerabilă de vitamine, minerale și fibre și, nu în ultimul rând, au puține calorii.

O cană (82 de grame) de vinete crude conține următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 20
  • Carbohidrați: 5 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Mangan: 10% din RDI (doza zilnică recomandată)
  • Folat: 5% din RDI
  • Potasiu: 5% din RDI
  • Vitamina K: 4% din RDI
  • Vitamina C: 3% din RDI

Vinetele conțin, de asemenea, și cantități mici de alți nutrienți, inclusiv niacină, magneziu și cupru.

2.Vinetele sunt bogate în antioxidanți

Pe lângă faptul că ele conțin o varietate de vitamine și minerale, vinetele au și un număr mare de antioxidanți.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele nocive, cunoscute sub numele de radicali liberi.

Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Vinetele sunt foarte bogate în antociani, un tip de pigment cu proprietăți antioxidante, care este responsabil pentru culoarea lor. În special, o antocianină din vinete, numită nasunin, este foarte benefică pentru organism.

De fapt, mai multe studii de laborator au confirmat că nasunin este eficient în protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

3. Vinetele pot reduce riscul de boli de inimă?

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Într-un studiu făcut pe iepuri, celor cu colesterol ridicat li s-a administrat o cantitate de 10 mililitri de suc de vinete, pe zi, timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, iepurii aveau niveluri mai scăzute, atât ale colesterolului LDL, cât și ale trigliceridelor, doi markeri de sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă, atunci când sunt crescuți.

Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

Într-un studiu, animalele au fost hrănite cu vinete crude sau la grătar, timp de 30 de zile. Ambele tipuri au îmbunătățit funcția cardiacă și au redus severitatea atacului de cord.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, este important de reținut că cercetările actuale se limitează la studiile pe animale și pe studiile de laborator. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua modul în care vinetele pot influența sănătatea inimii, la oameni.

4. Vinetele ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge

Adăugarea de vinete în dieta ta poate ajuta la menținerea sub control a zahărului din sânge. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că vinetele sunt bogate în fibre, care trec intacte prin sistemul digestiv. Fibrele pot scădea zahărul din sânge prin încetinirea ratei de digestie și a absorbție  zahărului în organism. Absorbția mai lentă menține nivelul de zahăr din sânge constant și previne vârfurile  de glicemie și blocările.

Alte cercetări sugerează că polifenolii, sau compușii naturali din plante, găsiți în alimente precum vinetele, pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină, putând ajuta la scăderea zahărului din sânge.

Un studiu de laborator  a analizat extractele de vinete îmbogățite cu polifenoli și a concluzionat că acestea ar putea reduce nivelurile de enzime specifice care influențează absorbția zahărului, ajutând la reducerea zahărului din sânge.

De altfel, vinetele se încadrează bine în recomandările alimentare actuale pentru controlul diabetului, care includ o dietă bogată în fibre, bogată în cereale integrale și legume.

5. Vinetele ar putea ajuta la pierderea în greutate

Vinetele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, ceea  ce le face excelente pentru orice regim de slăbire.

Fibrele se deplasează lent prin tractul digestiv și pot promova sațietatea, reducând aportul de calorii.

O cană de vinete crude (82 de grame) conține 3 grame de fibre și doar 20 de calorii.

În plus, vinetele sunt, adesea, folosite, în anumite rețete, ca înlocuitor pentru alte ingredient foarte calorice, pentru că sunt bogate în fibre și au un conținut scăzut de calorii.

6. Vinetele ar putea ajuta la combaterea cancerului

Vinetele conțin mai multe substanțe care prezintă potențial în combaterea celulelor canceroase.

De exemplu, solasodine ramnosil glicozide (SRG) sunt un tip de compus care se găsește în vinete.

Unele studii pe animale au arătat că SRG-urile ar putea provoca moartea celulelor canceroase și, de asemenea, pot ajuta la reducerea reapariției anumitor tipuri de cancer.

Deși cercetările pe această temă sunt limitate, SRG-urile s-au dovedit a fi foarte eficiente împotriva cancerului de piele, atunci când sunt aplicate direct pe epidermă.

O recenzie, care analizează aproximativ 200 de studii, a constatat că un consum de fructe și legume a fost asociat cu protecția împotriva cancerului pancreatic, stomacal, colorectal, vezicii urinare, de col uterin și de sân.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care compușii găsiți în vinete pot influența, în mod specific, cancerul la oameni.

7. Vinetele sunt foarte ușor de integrat în dieta ta

Vinetele sunt foarte versatile și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.

Ele  pot fi coapte, prăjite, la grătar sau sotate și savurat cu un strop de ulei de măsline și condimente.

De asemenea, ele pot fi folosite ca înlocuitor cu conținut scăzut de calorii pentru multe ingrediente bogate în calorii. Acest lucru vă poate reduce aportul de carbohidrați și calorii, în același timp crescând conținutul de fibre și nutrienți al mesei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *