Shrinkflation: Ordinul ANPC care obligă comercianții să informeze clienții dacă reduc volumul unui produs fără să schimbe și prețul, publicat în Monitorul Oficial / Cum arată eticheta (FOTO)

ANPC, produse alimentare, preturi Sursa foto: Unsplash / Daria Volkova

Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ( ANPC ) care combate ”shrinkflația”, practica reducerii volumelor produselor preambalate, păstrând prețul, a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, 912, marți, 10 septembrie, fiind prezentată inclusiv eticheta pe care comercianții sunt obligați să o folosească. 

ANPC susține că ordinul a fost emis ”în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a unei bune funcționări a pieței interne”.

Prin ordinul 539 al președintelui ANPC sunt reglementate aspecte ”referitoare la protejarea directă și indirectă a consumatorilor împotriva unor disfuncționalități ale pieței cu repercusiuni asupra acestora, prin informarea cu privire la anumite practici comerciale care presupun reducerea volumului sau greutății unui produs în condițiile menținerii aceluiași preț”.

Operatorii economici care comercializează la raft produse destinate consumului în spații de vânzare sunt obligați să informeze consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs prin reducerea volumului sau greutății acestora, având prezentarea, ambalajul, forma, dar fără a se limita la acestea, identice, în condițiile menținerii aceluiași preț. 

Ordinul nu se aplică vânzărilor la distanță.

Operatorii economici se asigură de existența prețului pe unitatea de referință la locul de comercializare la care aplică modificarea volumului sau a greutății produsului.

Atunci când operatorul economic oferă spre vânzare un produs preambalat al cărui volum sau a cărui greutate a fost redusă, acesta are obligația informării consumatorilor cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul volumului sau greutății chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare. 

Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă și lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului din placheta prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. 

Obligația de informare se aplică pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a produsului cu volum sau greutate redusă. 

Ordinul intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. 

ANPC, produse alimentare, preturi
foto: Monitorul Oficial

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *