Smochinul din Țara Loviștei: ”L-am plantat acum 15 ani, în primele ierni l-am protejat, dar în ultimii ani nu a mai fost nevoie” – Constanța Ștefan, com. Titești, jud. Vâlcea

smochin, Valcea, Titești foto: @Constanța Ștefan

Un smochin a prins adânc rădăcini într-o comună montană din nordul județului Vâlcea, în Depresiunea Loviștei, un loc mai puțin favorabil acestei specii vegetale. Inițial, planta a fost protejată în timpul iernii, dar în ultimii ani, întrucât temperaturile au fost ridicate în lunile de iarnă, nu a mai avut nevoie de protecție.

Smochinul se află în grădina Constanței Ștefan, președintele Asociației ”Țara Loviștei”, formată din crescători de ovine și caprine. În calitate de șefă a acestei structuri asociative, doamna Ștefan merge des la București, ca să discute la instituțiile centrale despre problemele fermierilor din zona montană. 

smochin, Valcea, Titesti, Constanta Stefan
foto: Facebook/@Constanta Stefan

În prezent, sectorul creșterii ovinelor/caprinelor trece printr-o perioadă dificilă din cauza Pestei Micilor Rumegătoare, o boală foarte contagioasă, care evoluează din 20 iulie. 

Oierii se tem pentru turmele lor, din cauză că autoritățile trebuie, potrivit legislației sanitare veterinare, să sacrifice întreg efectivul de animale unde a fost depistată boala.

Revenită acasă, Constanța Ștefan redescoperă cu bucurie smochinul plin cu fructe:

”Îl am de 15 ani. L-am adus de la Râmnicu Vâlcea. Cred că mai are cineva un exemplar, eu i-am dat un lăstar. Smochinul meu e foarte roditor. Nepoții mei mănâncă multe smochine, dar mai rămân și ca să prepar dulceață”.

smochin, Valcea, Titesti
foto: @Constanta Stefan

În fotografiile trimise de șefa Asociației ”Țara Loviștei”, smochinul prezintă un frunziș bogat, verde, și o fructificație generoasă.

Depresiunea Loviștei nu oferă chiar condițiile pedoclimatice optime pentru un smochin. Este înconjurată de munți cu altitudini de peste 2000 m. Zona este mai degrabă un bazin pomicol, cu meri, pruni și peri. 

smochin, Valcea, Titesti
foto: @Constanta Stefan

Smochinul din grădina doamnei Constanța Ștefan este, deocamdată, o raritate vegetală în comuna Titești, din județul Vâlcea: Evoluția climei, cu temperaturi ridicate pe o perioadă mai lungă decât până acum, ar putea favoriza extinderea acestei culturi în zone noi. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *