O nutriționistă explică ce se întâmplă în corpul tău când mănânci, în mod regulat, fructe de soc / Crește imunitatea, se îmbunătățește digestia, iar cancerul este ținut în frâu

fructe de soc Sursa foto: Pexels

Indiferent dacă ești sănătos și încerci doar să te ferești de gripă sau te simți rău și dorești să scapi de această stare, ia în considerare un remediu natural precum fructele de soc. Potrivit eatingwell.com, acest fruct este un ingredient cheie în susținerea imunității și nu numai. Boabele de soc sunt bogate în compuși antiinflamatori și antioxidanți, cum ar fi vitamina C, flavonoide și antociani.

Timp de secole, acest fruct a fost o terapie de bază în medicina populară pentru a trata febra, gripa și congestia nazală.

„Astăzi, fructele de soc sunt adesea adăugate la suplimentele alimentare și comercializate în principal pentru a susține sănătatea imunitară și pentru a preveni răceala și gripa, dar ideal este să le consumăm ca atare, în forma lor naturală” spune nutriționista Vanessa King, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

Ce sunt fructele de soc?

Fructele de soc sunt fructe comestibile strălucitoare, negre, care cresc în ciorchini pe arbuști de plante, denumite științific Sambucus nigra. Acești arbuști de plante, asemănătoare tufișurilor, cresc din belșug în America, Europa, Africa de Nord și Asia. Boabele de soc coapte sunt folosite pentru a face prăjituri, plăcinte, jeleuri, gemuri și băuturi, atât alcoolice, cât și fără alcool. Similar altor fructe cu nuanțe de violet intens și albastru, fructele de soc sunt bogate în antociani și flavonoide, care sunt compuși antioxidanți naturali ce pot fi responsabili pentru multe dintre beneficiile lor pentru sănătate.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de soc

  • Pot scurta durata răcelilor – Mulți oameni pot apela la cel mai apropiat supliment pentru combaterea răcelii atunci când simptomele acesteia persistă. Cu toate acestea, păstrarea fructelor de soc la îndemână poate fi, de asemenea, benefică atunci când vă simțiți răcit.  „Atunci când sunt luate la debutul răcelii sau gripei, s-a demonstrat că fructele de soc reduc durata simptomelor sau chiar pot preveni îmbolnăvirea”, spune nutriționistul Wendimere, membru al consiliului consultativ științific al Nature’s Sunshine.
  • Îți pot susține imunitatea – Să iei fructe de soc poate face mai mult decât să accelereze recuperarea la răceală. El îți pot susține sistemul imunitar. Cercetările au arătat că suplimentarea cu fructe de soc poate ajuta la reducerea semnificativă a simptomelor respiratorii superioare (nas înfundat, dureri în gât, răgușeală etc). Adesea, infecțiile căilor respiratorii superioare sunt tratate cu medicamente, inclusiv medicamente antivirale. S-a demonstrat că antocianinele din fructele de soc reduc probabilitatea infecțiilor virale. Glicoproteinele virale (un compus care se găsește în viruși) acționează ca o ușă deschisă pentru viruși, dar antocianinele împiedică virușii să intre în organism prin atașarea lor la aceste glicoproteine.
  • Pot reduce inflamația și riscul de îmbolnăvireInflamația este o parte normală a funcționării corpului tău, dar dacă scapă de sub control, poate face ravagii asupra sănătății tale. „Radicalii liberi contribuie la inflamație, iar corpurile noastre sunt expuse zilnic la radicalii liberi. Ele se acumulează în corpul nostrum, din mai multe motive, inclusiv expunerea la poluare, stres și chiar funcții normale ale corpului”, spune dr. Pam Hartnett, medic oncolog. Radicalii liberi pot dăuna celulelor sănătoase ale corpului prin crearea a ceea ce se numește stres oxidativ. Atât stresul oxidativ, cât și inflamația cronică sunt asociate cu boli cronice precum bolile de inimă, artrita și unele tipuri de cancer, spune Hartnett. Dată fiind puterea lor antioxidantă, fructele de soc pot alunga efectele nedorite ale stresului oxidativ și ale radicalilor liberi, indirect, prevenind apariția cancerului.
  • Pot încetini evoluția cancerului – „Ceea ce este interesant este că unele studii arată că extractul de soc poate încetini evoluția anumitor tipuri de cancer, prin prevenirea angiogenezei. Angiogeneza este procesul prin care noile vase de sânge cresc pentru a furniza nutrienți tumorilor”, spune Hartnett. De asemenea, extractul de fructe de soc poate inhiba și migrarea celulelor canceroase, cunoscută și sub numele de metastaze. În acest fel, extractul de fructe de soc poate preveni răspândirea cancerului în alte părți ale corpului.
  • Îți pot îmbunătăți sănătatea digestivă – Fructele de soc multe fibre:  10 grame/cană. Fibrele pot sprijini pierderea în greutate, ameliorează constipația, contribuie la echilibrul sănătos al zahărului din sânge și ajută digestia, pentru o bună sănătate intestinală. Mai precis, bacteriile intestinale fermentează fibrele în tractul gastrointestinal și produc acizi grași cu lanț scurt, având un impact pozitiv asupra intestinului și scăderea inflamației. În plus, polifenolii fructelor de soc pot funcționa ca prebiotice, care sunt hrană pentru bacteriile intestinale bune. Prebioticele permit bacteriilor intestinale să supraviețuiască și să se înmulțească, pentru un microbiom intestinal care funcționează bine.

Date nutriționale ale fructelor de soc

Mici, dar puternice, fructele de soc sunt pline de nutrienți, datorită fibrelor alimentare, vitaminelor și mineralelor lor. De asemenea, fructele de soc sunt bogate în potasiu și fier. Mai mult, ele sunt  foarte bogate în vitamina C, o cană de fructe de soc oferind 58% din valoarea zilnică necesară, care este de 90 de miligrame pentru adulți și copii cu vârsta de 4 ani. Consumul de alimente bogate în vitamina C contribuie la un sistem imunitar sănătos, deoarece nivelul scăzut de vitamina C sporește predispoziția la îmbolnăviri.

Valoare nutrițională pentru o cană de fructe de soc:

  • Calorii: 106
  • Carbohidrați totali: 26 g
  • Fibre alimentare: 10 g
  • Proteine: 1 g
  • Grăsimi totale: 1 g
  • Grăsimi saturate: 0 g
  • Sodiu: 9 mg
  • Potasiu: 406 mg (9% din doza zilnică recomandată)
  • Vitamina C: 52 mg (58% din doza zilnică recomandată)
  • Fier: 2 mg (13% din doza zilnică recomandată)

Potențiale dezavantaje ale consumului de fructe de soc/Iată ce precauții sunt necesare

Fructele de soc se deosebesc de alte fructe asemănătoare mov, deoarece consumul lor atunci când sunt necoapte te poate îmbolnăvi. De asemenea, este esențial să fii precaut atunci când ingerezi alte părți ale plantei, care erau utilizate în mod obișnuit în medicamente în vremurile anterioare.

„Anumite părți ale plantei de soc, cum ar fi scoarța, frunzele, tulpinile, semințele, fructele necoapte și crude, pot fi toxice, provocând amețeli, greață, vărsături și diaree, ducând la deshidratare”, spune King.

Sambunigrina, toxina la care se referă King, este o glicozidă cianogenă otrăvitoare.

„Consumarea unor cantități mari din această toxină poate provoca boli grave. Cu toate acestea, gătitul o distruge”, spune King.

Deci, nu faceți abuz de fructe de soc, pentru că ele nu pot fi consumate în cantități mari, așa cum se întâmplă cu alte fructe, pentru că vă puteți îmbolnăvi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *