6 dintre cele mai bogate în antioxidanți băuturi, potrivit dieteticienilor

bauturi, antioxidanti, radicali liberi, dieteticieni Sursa foto: Pexels/Agustin Muñiz

În timp ce vă plimbați prin raionul de băuturi, este posibil să observați o mare de băuturi care concurează pentru a vă atrage atenția. De la apele cu arome, la băuturi bogate în fibre și până la sucurile spumante pline de vitamine, numărul de opțiuni poate fi copleșitor, transmite publicația EatingWell.

Cu toate acestea, în mijlocul acestui peisaj divers (și în creștere), există o mulțime de alte băuturi care există de secole și care sunt pline de antioxidanți. Mai jos, vom discuta despre ce sunt antioxidanții și vom împărtăși cele mai bune șase băuturi bogate în antioxidanți.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt compuși care acționează pentru a proteja împotriva invadatorilor dăunători numiți radicali liberi, care pot deteriora celulele corpului nostru și pot contribui la apariția bolilor. Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt produse în corpul nostru sau introduse prin mediul înconjurător (cum ar fi fumul și poluarea). Atunci când nivelurile lor devin prea ridicate, pot deteriora celulele sănătoase, putând duce la probleme grave de sănătate.

Vestea bună este că antioxidanții se găsesc în unele dintre cele mai sănătoase (și mai gustoase) alimente: fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și chiar în unele dintre băuturile noastre preferate. Prin încorporarea acestor alimente și băuturi în dieta noastră, putem menține apărarea internă a organismului nostru puternică și sănătoasă.

6 cele mai bogate băuturi în antioxidanți:

Ceaiul verde

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Erin Davis, dietetician autorizat și specialist în îngrijirea și educarea diabetului, spune: „Când vine vorba de băuturi antioxidante, ceaiul verde se evidențiază ca fiind alegerea mea de top”. Davis mai explică: „Compușii vegetali din ceaiul verde, în special catechinele, sunt bine studiați și s-a constatat că reduc glicemia, protejează sistemul nervos și au proprietăți anticancerigene.”

Fie că îl preferați cald sau rece, nu uitați să stoarceți puțină lămâie în ceașca dumneavoastră. Cercetările sugerează că adăugarea de suc de citrice, cum ar fi lămâia, la ceaiul verde poate ajuta organismul să absoarbă mai bine antioxidanții.

Acest ceai conține 1,5 mmol (milimoli) de antioxidanți la fiecare porție de 100 ml.

Sucul de rodie

Acest fruct roșu rubiniu și strălucitor este originar din Iran și India și este băutura favorită bogată în antioxidanți a nutriționistului dietetician înregistrat Marie Spano. Ea explică: „Sucul de rodie 100% este obținut prin presarea întregului fruct în suc, astfel încât să obțineți polifenolii din coajă, miez și arili pentru a optimiza potențialele sale beneficii antioxidante.” Ea adaugă, de asemenea, că, potrivit unui studiu, sucul de rodii 100% are mai multă putere antioxidantă decât vinul roșu, sucul de struguri Concord sau ceaiul verde.

O porție de 100 ml oferă 2,1 mmol de antioxidanți.

Sucul de struguri

„Nu sunteți un mare fan al vinului roșu, dar căutați un plus de antioxidanți? Sucul de struguri conține mulți dintre aceiași polifenoli (precum resveratrolul) care acționează ca antioxidanți puternici și ajută la reducerea riscului de boli de inimă”, spune Davis.

În plus, spre deosebire de vinul roșu, acesta nu va duce la efectele secundare mai negative ale consumului de alcool, cum ar fi mahmureala. O porție de 100 ml vă va oferi 1,2 mmol de antioxidanți.

Ciocolata caldă sau cu gheață

Iubitorii de ciocolată mai au un motiv să zâmbească. Cacaua este plină de antioxidanți, iar cu cât alegeți un procent mai mare de cacao, cu atât mai mulți antioxidanți veți consuma.

Spano explică: „Băuturile de ciocolată cu gheață sau ciocolata caldă făcută cu cacao pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin, la stimularea performanțelor cognitive și la scăderea tensiunii arteriale atunci când sunt consumate în mod regulat. Aceste beneficii se datorează flavanolilor din cacao. Pentru a obține cei mai mulți flavanoli de cacao din pudra de cacao, alegeți o pudră de cacao nealcalinizată (nu prelucrată olandez).”

Un pahar de cacao cu lapte de 100 ml conține 0,37 mmol de antioxidanți.

Cafeaua

bauturi, antioxidanti, radicali liberi, dieteticieni

Una dintre cele mai mari surse de antioxidanți din alimentația multor oameni se găsește într-o băutură de care mulți dintre noi simt că au nevoie pentru a-și începe ziua. Davis spune: „Băutura ta preferată de dimineață poate face mai mult decât să te trezească. Cafeaua este o sursă excelentă de acid clorogenic, un compus vegetal care are efecte antidiabetice, anticancerigene, antiinflamatorii și anti-obezitate.”

Dacă vă plac băuturile pe bază de espresso, cum ar fi un latte, cappuccino sau americano, un espresso de 100 ml are 14,2 mmol de antioxidanți, în timp ce o cană de cafea filtrată de 100 ml conține 2,5 mmol.

Sucul de portocale

O băutură care pare să aibă întotdeauna un loc la masa de mic dejun este sucul de portocale și pe bună dreptate. Sucul de portocale oferă o sursă excelentă de vitamina C, carotenoizi și flavonoide bogate în antioxidanți. Spano subliniază că acesta conține, de asemenea, puternicul antioxidant hesperidină, care are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. „Cea mai mare parte a hesperidinei se găsește în coaja și membranele portocalei. Atunci când portocalele sunt presate pentru a obține suc de portocale 100%, hesperidina este extrasă din coajă, pulpă și membrane, ceea ce face ca sucul de portocale 100% să fie una dintre cele mai bune surse alimentare de hesperidină.”

O porție de 100 ml de suc de portocale conține 0,64 mmol de antioxidanți.

Sursa foto: Pexels/Agustin Muñiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *