Val de toxiinfecții alimentare în Franța, din cauza bacteriei Salmonella/Autoritățile au identificat ca sursă brânzeturile din lapte de vacă produse la o fabrică din departamentul Cantal

Salmonella, branza frantuzeasca, Franta foto: LaFranceAgricole/© Cédric Faimali

Autoritățile sanitare din Franța au înregistrat între sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august un val de toxiinfecții alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Sunt 72 de cazuri confirmate de  Institutul Pasteur și de Agenția de Sănătate Publică din Franța. În urma anchetei au fost identificate ca sursă a bacteriei brânzeturi de fermă „le Chasteau”, produse în departamentul Cantal.

„Mai mult de jumătate din pacienți provin din Puy-de-Dôme, Corrèze și Creuse” a precizat Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare (MASA) într-un comunicat de presă citat de publicația LaFranceAgricole.

G4Food precizează că Puy-de-Dôme, Corrèze și Creuse sunt departamente/județe vecine cu departamentul Cantal.

Autoritățile au stabilit, în urma investigațiilor, că îmbolnăvirile de salmoneloză au fost cauzate de brânzeturi de fermă de tipul ”Le Chasteau”, produse în departamentul Cantal de către Gaec Deflisque. Brânzeturile au fost vândute în special pe piețele din departamentul Puy-de-Dôme.

Ce este Gaec Deflisque?

Potrivit site-ului https://data.inpi.fr, GAEC este acronimul denumirii  ”Groupement agricole d’exploitation en commun”/Asociere agricolă de exploatare comună”, o formă asociativă, o cooperativă agricolă.

GAEC Deflisque, înființată în 2006, este deținută de familia Deflisque și are ca reprezentanți pe:

1.Olga Babiychiuc, născută Ivanova, în 1980, și care folosește în mod public numele Olga Ivanova Deflisque/administrator;

2.Michel Deflisque/administrator, n. 1978;

3.Joel Deflisque/administrator, n. 1974;

4.Sandrine Petelet/administrator, 1984.

Michel Deflisques, Joel Deflisque și Sandrine Petelet figurează în bazele de date oficiale franceze că desfășoară activități economice din categoria: ”Culturi agricole, producție animală, vânătoare și servicii conexe”, în timp ce Olga Ivanova Deflisque este înregistrată, începând cu anul 2021, cu activități comerciale, ”comerț cu brânzeturi și carne”, în localitatea Cheylade, din departamentul Cantal. 

Brânzăria fermei a fost închisă de urgență și produsele au fost reținute la fața locului, pe 23 iulie 2024. Contaminarea brânzeturilor a fost confirmată prin prelevări efectuate pe 1 august. Măsuri imediate de retragere și rechemare au fost luate pentru consumatori.

„Rechemarea vizează toate brânzeturile de fermă Le Chasteau de la Gaec Deflisque, toate loturile și toate datele limită de consum (DLC), comercializate, începând cu luna martie 2024”, a precizat Ministerul Agriculturii.

Salmonella provoacă toxiinfecții alimentare ale căror simptome includ tulburări gastrice „adesea însoțite de febră și dureri de cap”. Aceste simptome apar la 6 până la 72 de ore după consumul produsului contaminat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: LaFranceAgricole/© Cédric Faimali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *