Alimente care sunt ușor de digerat/Specialiștii au identificat patru grupe de alimente recomandate după o indigestie sau un deranj stomacal

Alimente ușor de digerat Foto: Pixabay

Alimentele cele mai ușor de digerat sunt de regulă cele sărace în fibre dietetice și grăsimi. De asemenea, au o aromă mai blândă, ceea ce înseamnă că, de obicei, sunt lipsite de aciditate. Alimentele moi sau ușor de mestecat și de înghițit sunt, de asemenea, mai digerabile decât alimentele uscate, greu de mestecat sau dure, scrie Health.

Aceste alimente oferă sistemului gastrointestinal un pic de pauză. La urma urmei, digestia necesită energie. Aceasta include energie mecanică, cum ar fi mestecarea care are loc în gură, precum și energie chimică, cum ar fi activitatea desfășurată de acidul din stomac și de enzimele digestive din intestinul subțire.

Alegerea unor alimente ușor de digerat atunci când nu vă simțiți bine sau vă confruntați cu indigestie sau alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea, poate ajuta la odihnirea tractul gastrointestinal. În esență, acest lucru face ca organismul să lucreze mai puțin pentru a realiza procesele digestive.

Iată patru grupe de alimente ușor de digerat, recomandate după un deranj stomacal.

Produse făinoase albe

Majoritatea ar trebui să ne creștem aportul de fibre, dar persoanele care se confruntă cu tulburări gastrointestinale ar trebui să aleagă temporar alimente mai sărace în fibre. Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili care trec prin tractul digestiv fără a fi descompuși.

Alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, pot crește cantitatea de alimente nedigerate care se deplasează prin sistemul gastrointestinal și pot accelera motilitatea intestinală, ceea ce le face mai mult dăunătoare decât utile în cazul unor indigestii, balonare sau diaree.

Produsele din cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele cu făină albă, au componentele de fibre eliminate.

Fructe decojite, conservate sau fierte

Unele fructe proaspete sunt deosebit de bogate în fibre și, prin urmare, sunt mai greu de digerat. Cea mai mare parte a fibrelor alimentare din fructe se găsește în coaja și semințele acestora. De exemplu, zmeura este unul dintre fructele cele mai bogate în fibre datorită semințelor de dimensiuni mari. Dar, dacă vă confruntați cu simptome gastrointestinale precum greață sau diaree, vă poate fi de ajutor să alegeți fructe cu un conținut mai scăzut de fibre, cum ar fi bananele coapte sau pepenele galben. În cazul în care vă confruntați în mod activ cu probleme digestive, se recomandă, de asemenea, îndepărtarea cojii de la fructe precum merele și perele.

Fructele mai moi, cum ar fi prunele fierte sau piersicile conservate sunt, de asemenea, opțiuni bune. Dacă cumpărați fructe conservate, căutați produse care au fost ambalate în apă în loc de sirop pentru a reduce conținutul de zahăr adăugat.

Legume bine gătite

La fel ca fructele proaspete, legumele crude sunt mai greu de digerat în comparație cu legumele gătite. Atunci când legumele sunt gătite, pereții celulelor lor vegetale devin mai moi, iar constituenții lor (cum ar fi amidonul) devin mai ușor accesibili enzimelor digestive din organism. Ca urmare, acestea sunt mai blânde pentru sistemul digestiv.

Puteți alege Zucchini și dovlecei (fără semințe), spanac, cartofi (cu coaja îndepărtată), fasole verde, sfeclă roșie, morcovi, proteine moi (ouăle omletă și carnea tocată slabă).

Deși proteinele animale nu conțin fibre, acestea pot fi totuși greu de digerat dacă sunt tari, greu de mestecat sau bogate în grăsimi.

Alegeți proteine moi, ușor de mestecat, care conțin cantități mici sau moderate de grăsimi dietetice.

Supe, smoothie-uri și piureuri

Modul în care sunt preparate alimentele poate avea un impact asupra digestibilității acestora. Deși strategiile de modificare a texturii, cum ar fi amestecarea, nu modifică conținutul de fibre al alimentelor, acestea pot contribui la reducerea dimensiunii particulelor de fibre din alimentele vegetale, ceea ce, la rândul său, le poate face mai blânde pentru sistemul digestiv.

Luați în considerare varza crudă față de varza gătită. Deși varza crudă este voluminoasă și dură, varza care a fost gătită și amestecată într-o supă este moale. Această schimbare de textură poate permite o digestibilitate mai bună.

Același lucru este valabil și pentru fructele de pădure care sunt amestecate în smoothie-uri. Pulverizarea semințelor fructelor de pădure în blender nu va diminua conținutul lor de fibre, dar poate ajuta la demararea procesului mecanic de digestie care începe în mod normal în gură.

Alimente greu de digerat

Alimentele greu de digerat pot depinde de cauza principală a simptomelor. De exemplu, ceaiul de mentă poate fi problematic pentru persoanele care se luptă cu refluxul gastroesofagian, dar util pentru persoanele care se luptă cu ușoare tulburări de stomac sau greață.

Nu toate alimentele considerate greu de digerat vor exacerba simptomele. Alimentele pe care le puteți sau nu le puteți tolera sunt individuale și vor depinde de motivul pentru care vă confruntați cu simptome gastrointestinale în primul rând.

Printre alimentele greu de digerat sunt: Legume bogate în fibre și/sau crude, precum broccoli sau conopidă crude, anghinare, usturoi și ceapă; alimente cu fibre dure sau tulpini, coji și semințe groase, cum ar fi broccoli rabe, sparanghel și rodii; leguminoase, inclusiv fasolea, năutul și lintea
nuci și semințe întregi; Popcorn; alimente acide, cum ar fi citricele și produsele pe bază de roșii; alimente picante; alcool; băuturi cofeinizate precum cafeaua și ceaiurile negre; alimente bogate în grăsimi și prăjite; carnea procesată, cum ar fi cârnații și hot-dogii; carnea uscată, cum ar fi carnea uscată; fructe uscate; îndulcitori artificiali.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *