Niciun superaliment nu poate să blocheze cancerul/Un chirurg demontează toate miturile despre proprietățile anticancer ale unor alimente, dar nu neagă importanța stilului de viață

Alimentele nu au proprietăți anticancer Foto: Pexels

Auzim despre o mulțime de alimente  – legume sau fructe – că ar avea proprietăți anticancer. Fie că e varză Kale, fructe de pădure, ulei de pește sau multe altele. Dar acestea nu fac minuni, după cum explică dr. Elisa Port.

Ea arată că în calitate de chirurg mamar la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai aude tot felul de informații despre efectele miraculoase ale unor alimente. Dar spune că nu există un „superaliment sau o poțiune magică” pentru prevenirea cancerului de sân, conform Newsweek.

„Stimulatorii imunitari, suplimentele – trebuie să fii foarte atent la aceste lucruri, deoarece toată lumea caută o poțiune magică. Iar femeile care sunt diagnosticate cu cancer sunt foarte, foarte vulnerabile”, a spus Port.

Industria mondială a suplimentelor alimentare este în creștere rapidă. Mordor Intelligence, o firmă de cercetare de piață, estimează că dimensiunea pieței va ajunge la aproape 140 de miliarde de dolari în 2024.

Multe dintre aceste suplimente conțin ingrediente care sunt promovate ca prevenind cancerul. Dar cumpărătorii ar trebui să fie precauți, deoarece capsulele fără prescripție medicală pot provoca mai mult rău decât bine.

Suplimentele nu sunt reglementate

„Trebuie să fim foarte atenți la aceste lucruri, deoarece majoritatea acestor suplimente nu sunt reglementate, deci nu știi ce primești – și nici măcar nu trebuie să fie consecvente de la un lot la altul.” De fapt, mai arată ea multe suplimente pot interfera cu medicamentele prescrise pentru cancerul de sân.

Diagnosticul de cancer vine de obicei cu incertitudine. Multe persoane caută răspunsuri în trecut, încercând să pună boala pe seama unui anumit obicei. Alții își îndreaptă privirile spre viitor, cumpărând orice remediu obscur care oferă iluzia unui leac. Este un răspuns normal, de înțeles, la frică. Dar o dietă bogată în broccoli este rareori o cauză sau un leac, a mai spus Port.

„De obicei le spun femeilor, vestea bună este că nu este vina ta. Nu ați făcut nimic”, a spus ea. „Vestea proastă este că nu puteți face prea multe în afară de a urma tratamentele recomandate pentru a reduce riscul de reapariție.”

Deși nu există un niciun aliment care să aibă proprietăți anticancer, anumite modificări ale stilului de viață pot reduce riscul de apariție a cancerului de sân.

Stilul de viață poate conta

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este asociată cu un risc mai scăzut, a spus Port. Excesul de greutate crește riscul de apariție a cancerului de sân, iar în cazul femeilor diagnosticate, riscul de recidivă.

Femeile care  consumă mai mult alcool prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer mamar. Port sfătuiește pacienții să se limiteze la un consum „moderat” de trei până la cinci pahare de băutură pe săptămână. „Chiar și dacă bei doar un pahar de vin în fiecare seară, se fac șapte într-o săptămână”, a spus Port. „Și de obicei, la sfârșit de săptămână, vei mai bea unul sau două pahare. Vedeți cum se adună”, mai spune ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *