Rețetele Juanitei: Salată de ardei copți cu roșii și usturoi. Un deliciu al zilelor de vară

ardei copti, salata, retete, foodlife, nutritie, retetele Juanitei

Nu știu alții cum sunt, dar în copilăria mea lunile de vară aveau la propriu parfum de vinete și ardei copți. Mama cocea pe ochiul aragazului, odată la câteva zile, aceste legume de sezon. Spre sfârșitul verii, când prețurile lor scădeau, se făceau „stocurile” pentru zacuscă. De altfel, în tot cartierul mirosea a coptură de legume. Pentru mine vara, nu există săptămână în care să nu coc, măcar o dată, vinete sau ardei.

Astăzi e rândul ardeilor. Roșii, mari, că din soiul acesta găsesc aici în Spania, unde locuiesc eu. Sunt cărnoși, aduc puțin la gust cu gogoșarii noștri.

Ingrediente:

  • 4 ardei mari,
  • 3 roșii mari cărnoase,
  • 3 căței de usturoi,
  • ulei de măsline, oțet de Jerez sau balsamic,
  • sare, piper,
  • busuioc proaspăt (opțional).

Mod de preparare:

Se spală legumele. Se pun ardeii la copt. Se pot face în egală măsură pe grătar, plita aragazului, în cuptor sau în airfryer. Cel mai buni la gust vor fi evident pe grătar. Se întorc pe toate părțile să se înnegrească bine coaja, dar aveți grijă să nu ardeți și pulpa ardeiului.

Ca să se curățe mai ușor, îi puneți într-o cratiță, presărați deasupra sare, mai multă și acoperiți cu un capac. Lăsați 5 minute, apoi decojiți ardeii și curățați-i de sâmburi și cotoare.

Într-un castron punem ardeii tăiați fâșii, roșiile cubulețe și usturoiul tocat mărunt sau dat prin presă. Adăugăm vinegreta și avem o delicioasă salată de vară. Se poate mânca așa, cu o felie de pâine prăjită sau pan con tomate. Poate fi pusă lângă o fripturică sau un grătar.

Pentru  vinegretă:

  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 2 linguri oțet,
  • sare, piper.

Dacă doriți să-i dați o notă mediteraneană, puneți și câteva frunze de busuioc tocate.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *