Un neurocercetător împărtășește 3 alimente pe care ar trebui să le consumați pentru a crește noi celule cerebrale și a stimula sănătatea cognitivă peste 50 de ani: „Oferă creierului materia primă”

Ioan Radu 10 iulie 1 comentarii 56167 vizualizări
femeie zambet Sursa foto: Pexels/cottonbro studio

Pe măsură ce îmbătrânim, menținerea sănătății cognitive devine o prioritate majoră. Vestea bună este că alimentele pe care le consumăm pot avea un impact semnificativ asupra capacității creierului nostru de a funcționa bine și chiar de a crește noi celule cerebrale, un proces numit neurogeneză. Neurocercetătorul Dr. Robert Love îi ajută pe oameni să prevină boala Alzheimer prin cercetare științifică și sfaturi practice privind alimentația.

El a subliniat, pe o rețea de socializare, faptul că alimentele pe care le consumi „furnizează materii prime pentru a oferi creierului materialul de care are nevoie pentru a produce noi celule cerebrale”. Această perspectivă este deosebit de încurajatoare, având în vedere cercetările Dr. Elizabeth Gould de la Universitatea Princeton, care arată că putem crește noi celule cerebrale chiar și la 90 de ani. Înainte mulți oameni de știință credeau că așa ceva este imposibil.

Dr. Love subliniază importanța anumitor alimente care sunt deosebit de benefice pentru sănătatea cognitivă. Prin încorporarea în dietă a unor alimente precum sardinele, varza murată și heringul, puteți susține funcția creierului, repara celulele deteriorate și îmbunătăți performanța cognitivă generală. Aflați mai multe despre beneficiile acestora mai jos.

1. Sardinele

Sardinele sunt pline de nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. „Sardinele sunt un pește gras sănătos, bogat în acizi grași omega-3”, spune Dr. Love. Acești acizi omega-3 sunt esențiali deoarece „creierul dumneavoastră, în afara apei, este alcătuit în principal din grăsimi”. Consumul de grăsimi sănătoase, precum cele care se găsesc în sardine, oferă creierului materialele necesare pentru repararea și creșterea de noi celule cerebrale.

Citește și Cele 4 lucruri pe care le fac trei gastroenterologii pentru a avea scaune regulate

2. Varza murată

Sursa foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Varza murată ar putea fi o surpriză pentru mulți, dar oferă beneficii semnificative pentru sănătatea creierului prin conexiunea intestin-creier.„Este grozavă pentru creierul tău. Nu stimulează neapărat creșterea celulelor creierului. Ceea ce face este să introducă bacterii bune în intestin”, explică Dr. Love. Intestinul și creierul sunt conectate prin intermediul nervului vag, formând ceea ce este cunoscut sub numele de conexiunea intestin-creier. „Bacteriile din intestin sunt foarte importante pentru sănătatea creierului”, adaugă el. Încorporarea a cel puțin o furculiță de varză murată zilnic poate ajuta la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, care la rândul său susține funcția cognitivă.

3. Heringul

Un alt pește pe care Dr. Love îl recomandă cu căldură este heringul. „Heringul este unul dintre peștii grași sănătoși care este mic și are conținut scăzut de mercur”, spune el. La fel ca sardinele, heringul este bogat în grăsimi sănătoase, furnizând materia primă necesară pentru a produce noi celule cerebrale.

„Alimentele pe care le consumați contează”, subliniază Dr. Love. Oferindu-i creierului dumneavoastră nutrienții potriviți, puteți susține creșterea de noi celule cerebrale și vă puteți menține sănătatea cognitivă până la adânci bătrâneți.

Surse: SHEFinds, VerywellMind

Comentarii

  1. Varza proaspăt murata are aceste proprietăți. Varza murata de luni de zile , nu are aceste proprietăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *