Chefi spanioli și restaurantele lor. Nandu Jubany și bucătăria catalană tradițională

restaurant, Can Jubany, Nandu Jubany, deliciUS, calatorii culinare, foodlife, Spania, Catalonia, Sursa foto: canjubany.com

Pentru catalani, a-l numi pe Nandu Jubany chef spaniol este o blasfemie. Catalonia și-l revendică drept cel mai reprezentativ sau printre cei mai importanți chefi pentru gastronomia de aici. ”Înstelat” de Michelin, restaurantul său de autor, Can Jubany, se află în Calldetenes, la o oră de Barcelona.

Jubany a intrat în bucătărie de tânăr, de la 18 ani începând un periplu prin restaurante din Madrid, Țara Bascilor și Catalonia, unde a învățat noțiuni de bază ale gătitului și funcționării restaurantelor, a trecut la preparate sofisticate și în final a avansat la zona de fine dining. Cel care l-a pregătit și i-a dat imbold spre aceasta din urmă este Martín Berasategui, unul dintre cei mai faimoși chefi din lume, vezi aici.

Can Jubany – topul bucătăriei catalane fine dining 

Restaurantul său Can Jubany servește două meniuri complete axate pe bucătăria tradițională catalană, precum și preparate a la carte. Regăsești farfurii tipice pentru Costa Brava sau Munții Pirinei, totul reinterpretat în stil modern și unic. O îmbinare de tradiție autentică cu un gust bine calibrat, în preparate cu ingrediente simple. De astfel toate ingredientele sunt de la ferma proprie sau din proximitate. De altminteri menu-ul restaurantului poartă numele: ”O călătorie prin Catalonia”.

Restaurantul în sine este o locație specifică zonei: o masia (fermă) rurală, care a conservat toate detaliile trecutului, chiar și după o renovare modernă. ”Totul este gândit să transmită căldură, familiaritate și senzație de apropiere. Aceasta a fost întotdeauna cartea de vizită a lui Jubany. Simți că respiri pace și comoditate, în același timp, într-una dintre cele mai bune bucătării ale locului. O bucurie pentru simțuri” , este frumoasa (și corecta descriere) pe care o găsești pe site-ul restaurantului.

Sursa foto: canjubany.com

Din lista de bunătăți nu pot lipsi tapas, gustările spaniole, o salată clasică de roșii cu ton sau un tartar de crevete cu avocado. Găsești și canellones  cu carne (un clasic al bucătăriei catalane), asezonați cu trufă sau o minunăție de măduvă. Ciupercile și trufele apar des în meniu, zona fiind propice creșterii și culegerii lor.

Sursa foto: canjubany.com

Paella este regina listei de bucate. Savuroasă, preparată pe loc cu ingrediente de mare și munte, cu stock făcut în bucătăria restaurantului după o rețetă proprie. Aceasta este de altfel formula unei paella perfectă: stock (supă) făcut în casă, orez bomba și ingrediente super proaspete.

Sursa foto: canjubany.com

Carnea și peștele sunt clasice, foarte bine gătite evident, cu o notă specifică autorului, dar nimic spectaculos. Deserturile însă sunt absolut delicioase. Rețete locale, însoțite de o Pavlova cosmopolită. Sau o înghețată de alune cu caramel, cremă de ciocolată și floricele de porumb. Eu sunt înnebunită după gogoși așa că am luat cea mai simplă ofertă din meniu: buñuelos hechos al momento rellenos con crema catalana, o gogoașă făcută pe loc umplută cu cremă catalană (o cremă de vanilie locală).

“Secretul este să cunoști bine bucătăria tradițională, populară și să iubești originile gastronomiei locale. Ele explică totul despre ceea ce suntem și cum suntem. În același timp, nu trebuie să respingi nimic și să realizezi produse proprii cu fundament clasic și accente moderne. Can Jubany este o bucurie pentru simțuri. Este efort, speranță și pasiunea de a face lucrurile bine. Este o invitație la a explora și descoperi un concept nou al simțului gustului”, afirmă Nandu Jubany.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *