Umilul cartof este „leguma perfectă”, dacă îl mănânci corect – analiză Wired

cartofi, leguma perfecta, studiu, cartofi fierti Sursa foto: Kati Finell | Dreamstime.com

În 1996, americanii au atins un nivel maxim al consumului de cartofi, consumând 64 de kilograme de persoană pe an. Cu toate acestea, până în 2023, consumul a scăzut cu 30%, ajungând la un minim istoric de 45 de kilograme pe an. Consumul de cartofi proaspeți a scăzut și mai rapid, cartofii congelați, în principal cartofii prăjiți, devenind mai populari începând cu 2019, transmite publicația Wired.

Această schimbare a transformat câmpurile de cartofi în câmpuri de luptă pentru viitorul alimentației în America. În ciuda faptului că umilii cartofi sunt foarte nutritivi, aceștia au devenit, mai ales în SUA, asociați cu un sistem alimentar nesănătos și industrializat. Eforturile de a reclasifica cartofii ca fiind non-vegetale în orientările dietetice s-au confruntat cu o opoziție puternică.

Chris Voigt, directorul executiv al Comisiei de Stat pentru Cartofi din Washington, un important producător, a demonstrat valoarea nutritivă a cartofilor consumând numai cartofi timp de 60 de zile în 2010, ceea ce a dus la beneficii semnificative pentru sănătate. Acest protest a fost împotriva excluderii cartofilor albi dintr-un program federal de bonuri de masă, o decizie anulată ulterior în 2015.

Totodată, potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea mai multor cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de deces prematur, dar va trebui să îi fierbeți sau să îi preparați la aburi pentru a obține cele mai multe beneficii, transmite Verywell Health.

Din punct de vedere istoric, cartofii au fost o cultură alimentară crucială, stimulând creșterea populației și urbanizarea, în special în Europa. Cu toate acestea, studii recente leagă consumul ridicat de cartofi de riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și problemele cardiovasculare, în primul rând din cauza modului în care sunt pregătiți și consumați în prezent.

Industria cartofilor încearcă să contracareze percepțiile negative și să promoveze beneficiile nutriționale ale cartofilor. Eforturile de marketing includ utilizarea inteligenței artificiale pentru a combate dezinformarea și promovarea cartofilor în rândul sportivilor amatori.

De ce nu trebuie consumați cartofii prăjiți

Cartofii pot fi o parte delicioasă și nutritivă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la preparate, optați pentru rețete care nu necesită prăjire. De ce? În primul rând, gătitul cartofilor în acest mod vă expune la acrilamidă, potrivit lui Erik Kristoffer Arnesen, unul dintre autorii studiului citat de Verywell Health și doctorand la Departamentul de nutriție al Universității din Oslo.

„Acrilamida este produsă în cartofi atunci când sunt prăjiți la temperaturi ridicate, datorită așa-numitei reacții Maillard”, a spus Arnesen. „Aceasta este recunoscută ca fiind un carcinogen probabil”, a adăugat el.

Rolul acrilamidei în bolile cardiovasculare este mai puțin clar. „Cu toate acestea, atunci când cartofii sunt fierți, temperatura de gătire este sub pragul la care se formează acrilamida”, a spus Arnesen.

Sursa foto: Kati Finell | Dreamstime.com

Citește și O mașină gândită inițial pentru sortarea cartofilor de sămânță sortează acum și ceapa, datorită puterii de calcul mai mari

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cand oamenii nu sunt suficienti de inteligenti sa rezolve o problema apara inteligenta artificiala care poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *