Tania Fântână, nutriționist, recomandă 5 meniuri pentru zilele toride de vară

tania fantana, nutritionist, miscare, beneficii

Hai că n-am trecut bine de primăvară că deja ne-a luat pe sus vara cu temperaturile ridicate. În mod normal, atunci când stăm în temperaturi ridicate, corpul nostru nu prea cere mâncare. Sau cere în prima parte a zilei și eventual pe seară. Întrucât consumăm cantități mari de lichide, nu prea mai simțim senzația de foame.

Greșeli pe care le facem vara în ceea ce privește caloriile pe care nici nu știm că le mâncăm sunt:

  • Înlocuim mesele principale cu kilograme întregi de fructe.
  • Nu ne mai bem cafeaua simplă sau cu puțin lapte, ci cu gheață, lapte, diverse sosuri ce conțin zahăr. Tindem ca această cafea să fie mai mult un desert răcoritor. V-aș ruga să fiți atenți aici la variantele de cafea cu lapte de cocos, de fapt cu smântână de cocos, întrucât conțin multe, multe calorii și nu le percepem ca atare.
  • Nu mai mâncăm mâncare caldă, ci preferăm să gustăm mereu câte ceva. Să ne facem un sendviș sau să punem câte ceva pe pâine mai des decât am fi făcut-o dacă mâncam mâncare caldă. Știm prea bine că snack-urile fură multe calorii din bugetul nostru.
  • Ieșim mai mult la terase și în loc să bem sau să mâncăm ceva ușor, ne premiem cu tot felul de mâncăruri mai grele, pe care acasă nu le-am fi mâncat: pizza, paste, cartofi prăjiți.

Hai să vedem câteva variante de meniuri de vară:

Meniul 1

Mic dejun: 1 avocado, câteva măsline, salată de roșii, castraveți, ardei, 1 linguriță ulei de măsline și lămâie, 1 felie de pâine

Prânz: creveți trași la wok în puțin unt, usturoi, ierburi aromatice + salată de morcovi și țelină rasă cu dressing de iaurt grecesc

Cină: un bol supă cremă de roșii + 1 lingură parmezan + un pumn crutoane

Meniul 2

Mic dejun: 1 brânză cottage + 2 ouă fierte + ceapă verde și ridichi + 1 felie de pâine

Prânz: 1 bucată doradă/biban de mare + mujdei + 3 linguri mămăliguță

Cină: tocăniță de dovlecei cu fasole roșie și pulpă de curcan + ardei copți

Meniul 3

Mic dejun: urdă + salată de roșii, castraveți, ardei, ceapă verde, 1 linguriță de ulei de măsline și lămâie + 1 felie de pâine

Prânz: orez basmati + file de ton în crustă de semințe de susan

Cină: supă cremă de linte + câteva lingurițe de iaurt grecesc + un pumn crutoane

Meniul 4

Mic dejun: iaurt grecesc + un pumn fructe de pădure + 1 banană + câteva bucăți de nuci + scorțișoară/vanilie. Dacă banana nu este coaptă, adăugați și puțină miere sau polen crud

Prânz: piept de pasăre la grătar + humus + salată de pătrunjel cu roșii și semințe de rodie

Cină: salată cu ton. Adăugați toate legumele crude din frigider, lămâie din plin și eventual ceva resturi de pătrunjel rămase de la prânz. E oricând binevenit.

Meniul 5

Mic dejun: 2 felii de pâine cu salată de vinete sau zacuscă + câteva cuburi de brânză

Prânz: cartofi dulci la cuptor + brânză rasă și salată de crudități

Cină: un bol de ciorbă de văcuță dreasă cu iaurt sau borș

Firește că în fiecare zi nu uităm de porția de fructe proaspete de sezon. Nu uităm de ele, dar nici nu uităm de restul alimentelor și nu le ținem numai pe ele minte.

Nu uitați să beți apă. Fie ea și apă simplă, apă minerală, apă cu urme de vitamine dacă vreți să fiți rebeli un pic, limonadă simplă făcută în casă din lămâi și miere, apă în care puneți bucăți de fructe și rozmarin sau rodie și o lăsați câteva ore în frigider.

Să aveți o vară plină de experiențe plăcute, să luați tot ce vine spre voi cu optimism, să aveți curaj să iubiți și inocență de copil în tot ce priviți!

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână. 

Citește și Tania Fântână, nutriționist, despre combinațiile de proteine de origine animală la o singură masă: Am ajuns să mâncăm pe parcursul unei zile cam toată piramida alimentară

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Propuneri interesante. In multe cazuri propunerile pentru cina si pranz sunt inversate pentru ca nu ai timp neaparat sa prepari sau sa mergi la un restaurant si sa petreci mai mult de o ora pana cand preparatul este gata. In plus o mancare mai consistenta la pranz te cam moleseste pentru urmatoarele 2-3 ore. Important este o plimbare de cel putin 30′ dupa masa de seara si atunci digestia este asigurata.

  2. primul fel;dejun); pita cu slană afumată (sau oua fierte)+ceapa+ un det de țuică.al doilea fel: ciorba de fasole cu multa carne de porc, mămăligă cu brânză/ sau grătar cu ceafa și cârnați cruzi+ un det de țuică. cina; : pitå+ brânză de oaie și sau vaca+ jumeri+1-2 kile de bere (sau vin după caz)…plus multa munca fizica. trăiești 80 ani pe puțin cu dieta asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *