Vine vremea frumoasă și parcă statul în casă ne inspiră tot mai puțin. Am gândit câteva variante de mese menite să-ți țină stomacul plin și gândurile departe de bucătărie pentru câteva ore bune. Este momentul perfect pentru o drumeție, o plimbare lungă prin parc, o călătorie lungă cu mașina sau vine pur și simplu acea zi când știi că seara vei avea o onomastică sau nuntă la care se va servi mâncare din belșug, pe care nu vrei să o ratezi și încerci să te abții de la mâncare cât poți pe parcursul zilei.
Numim micul dejun prima masă a zilei. Indiferent dacă este la ora 6.00 sau la ora 11.00. Fiecare în ritmul său, nu este nicio competiție aici.
Hai să vedem niște variante rapide de mâncare gustoasă și care ține de foame câteva ore bune (mai mult de trei):
1. Omletă cu urdă și legume. Luăm 2 ouă, 100 g de urdă, pătrunjel, ciuperci, măsline, ceapă verde, puțin ulei de măsline și servim cu 1-2 felii de pâine integrală.
2. Pâine cu unt și somon. Puneți pe două felii de pâine un strat de unt și deasupra fâșii de somon, ton, butterfish. Alături, serviți o salată de roșii, castraveți, ardei, susan și lămâie.
3. Clătite proteice cu unt de arahide și afine. Găsiți pe piață pudre proteice pentru clătite. Urmați instrucțiunile de acolo și apoi ungeți clătita cu unt de arahide sau orice alt unt de nuci aveți sau pur și simplu adăugați o mână de nuci, fructe de pădure sau orice alt fruct cu gust pe care îl aveți în casă. Pudrele proteice au de obicei îndulcitori, deci gust bun. Dacă vi se pare că ar mai merge puțin dulce, adăugați și puțină miere.
4. Tartine cu ochiuri, pastă de măsline sau pesto și avocado. Pe două felii de pâine integrală sau cu maia, unse cu pesto sau pastă de măsline, puneți câte un ou ochi. Deasupra, tăiați frumos un avocado felii. Presărați un amestec de ierburi aromatice și alături serviți orice legume crude aveți în frigider.
5. Iaurt skyr sau iaurt grecesc cu chia și fructe de sezon. Luați un 1 iaurt proteic și adăugați la acesta câteva lingurițe de chia sau orice alte semințe aveți acasă, fructe proaspete dulci și bune de sezon (căpșune aromate, cireșe, caise parfumate etc.).
6. Tartine cu cremă de brânză și șuncă. Pe două felii de pâine unse cu cremă de brânză adăugați câteva felii de șuncă slabă și o mini-salată de roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, lămâie și ulei de măsline.
7. Cottage cheese cu măsline și roșii. Cumpărați o brânzică de casă, adăugați măsline kalamata și ierburi aromatice. Alături, serviți o salată de roșii cu ulei de măsline și 1-2 felii de pâine.
8. Tartine cu pateu de ton. Luați o conservă de ton (nu mărunțit), scurgeți-o bine de ulei sau apă și adăugați în ea iaurt grecesc scurs, avocado, pătrunjel, ceapă verde, roșie și lămâie. Puneți amestecul pe două felii de pâine.
9. Brioșe cu ou, praz și ricotta. Amestecați într-un bol o caserolă de ricotta cu 2 ouă, praz, roșii uscate și condimentele preferate. Puneți în formele de brioșe și gătiți la cuptor.
10. Wrap cu piept de curcan, hummus, ardei copt, pătrunjel, salată și lămâie. Luați un wrap integral și ungeți-l cu hummus. Puneți peste el bucăți de piept de curcan rămase de la friptura de ieri, ardei copt sau alte murături, ceva legume verzi sau crudități.
Nu uitați că dacă plecați la drum, o sticlă de ayran, iaurt de băut, chefir și o limonadă făcută în casă, alături de câțiva pumni de nuci și fructe uscate, vor fi variante foarte bune pentru a vă potoli foamea cu calorii puține și sănătoase.
Sper că ați găsit și câteva idei care vă plac în lista mea de mai sus și le veți pune în practică încă din acest weekend!
Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână.