Producătorii de ulei de măsline din Grecia așteaptă o recoltă mai mare în acest an / Prețurile au început să scadă

ulei masline, Sursa foto: Pixabay/Van3ssa_

Estimările privind producția de ulei de măsline din Grecia sunt optimiste în acest an, deși concluzii mai sigure vor fi disponibile peste aproximativ o lună, scrie Kathimerini, potrivit Economedia.

„În momentul de față suntem în perioada de înflorire, iar peste aproximativ o lună vor da roade. Toate acestea în condițiile în care totul se va dezvolta normal”, a declarat președintele Organizației Naționale Interprofesionale pentru Uleiul de Măsline, Manolis Giannoulis, pentru Athens-Macedonian News Agency.

Cu toate acestea, deși nu se pot trage încă concluzii ferme, există sentimentul că recolta va fi mai mare decât cea de anul trecut, care, potrivit estimărilor, a ajuns între 130.000-150.000 de tone, un nivel record. De asemenea, în ultima lună, s-a înregistrat o dezescaladare a prețurilor la producător, care nu a ajuns încă la consumatorul final.

„Avem o reducere de 1-1,30 euro pe litru a prețurilor la producător”, a spus Giannoulis, adăugând: „Bineînțeles că acest lucru se va reflecta treptat în prețurile din supermarketuri. Astăzi, uleiul de măsline extravirgin este vândut de producători cu 7,80-8,20 euro/litru, față de 9,30-9,50 euro/litru în urmă cu o lună.”

Citește și: Eliada, brand românesc de ulei de măsline, medalie de aur la Atena, la unul dintre cele mai importante concursuri internaționale de profil

Grecii au redus cu până la 40% consumul de ulei de măsline din cauza prețurilor ridicate, anunța la finele lunii martie președintele Asociației industriilor de standardizare a uleiului de măsline din Grecia, SEVITEL, Konstantinos Koutsioubis, pentru publicația elenă Business Daily. SEVITEL reprezintă organismul sectorial al companiilor care produc, comercializează și exportă ulei de măsline standardizat

Pentru o eventuală reducere a prețurilor uleiurilor de măsline, grecii se uitau atunci cu speranță către Spania. Producția spaniolă este estimată să crească de la 800.000 la 1,1 milioane de tone.

Pentru că numai așa se poate pune capăt impasului care domnește pe piața grecească, cu prețurile mari la producător și piața “înghețată”, a mai spus Konstantinos Koutsioubis. El crede că un preț normal la producător ar trebui să se deplaseze la aproximativ 5 euro pe litru, astfel încât consumatorul să îl cumpere cu aproximativ 10 – 11 euro pe litru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *