Ce se întâmplă dacă bem chefir în fiecare zi/ Cardiolog: „Și-a câștigat faima de cel mai sănătos tip de iaurt, nu este doar o modă”/ Când NU ar trebui consumat

chefir Foto: Profimedia

În ultima vreme, consumul de chefir a devenit tot mai popular, iar această alternativă la iaurt, are beneficii majore, dar și anumite riscuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În realitate, chefirul este un aliment popular de secole, în special în zona Caucazului, de unde provine. O parte din succesul său tot mai mare se datorează beneficiilor pentru sănătate atribuite chefirului, datorită varietății de probiotice pe care le conține, comentează ABC.

Beneficiile chefirului

Într-adevăr, efectele pozitive ale acestui produs, care este de obicei preparat cu lapte de vacă, dar poate fi făcut și în variantă vegană sau vegetariană, i-au adus o reputație excelentă. Aceste bacterii care susțin microbiomul intestinal sunt, de fapt, prezente în număr mai mare în chefir decât în „tovarășul” său, iaurtul. În plus, atunci când conține lactate, chefirul oferă un aport substanțial de proteine, calciu, magneziu, fosfor, zinc, vitamina A și B12.

Consumul său a fost asociat istoric cu combaterea salmonellei și a problemelor de ulcer și se știe că ajută la absorbția calciului. Unele studii l-au legat de reducerea problemelor de astm și alergii, precum și de limitarea celulelor canceroase. Mai mult, alte studii l-au asociat cu ameliorarea stresului și a anxietății.

Totuși, ca în cazul oricărui aliment, trebuie inclus corect în alimentație și analizat dacă este benefic pentru toată lumea și dacă excesul poate fi contraproductiv. Deși beneficiile sunt majore, băuturile fermentate pot aduce și unele neajunsuri sau chiar pot provoca efecte secundare.

Probleme digestive

Cercetătorii din Baltimore, într-un studiu publicat cu câțiva ani în urmă în revista Medicine, au avertizat că, în ciuda efectelor pozitive, consumul excesiv poate duce la disconfort, în special la persoanele cu sistem digestiv sensibil, care pot experimenta balonare, flatulență, greață sau constipație.

Pe de altă parte, este un fapt confirmat că un consum exagerat nu produce beneficii suplimentare. Prin urmare, este corect să îl consumați zilnic, dacă doriți, dar combinându-l cu alte alimente fermentate și lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul. De pildă Fundația Spaniolă de Nutriție recomandă, un consum zilnic între două și patru porții de lapte sau derivate ale acestuia. Chefir poate fi cel mult una dintre aceste porții, deoarece excesul poate provoca probleme gastrointestinale precum diaree, balonare abdominală sau vărsături.

Pentru cine NU este recomandat chefirul

De asemenea, cercetătorii au subliniat că persoanele cu boli de imunodeficiență, precum lupusul, artrita reumatoidă sau SIDA sau cele care iau medicamente pentru a reduce acțiunea sistemului imunitar, ar trebui să consume chefir cu prudență. În plus, persoanele care suferă frecvent de infecții cu ciuperci, cum ar fi candidoza, ar trebui să limiteze consumul acestei băuturi, deoarece în unele cazuri s-a observat că probioticele nu ajută la combaterea acestor agenți patogeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *