Deși odinioară era comun doar în mâncărurile coreene, kimchi, acest preparat vegetal fermentat este acum integrat în sute de feluri de mâncare și combinat cu alimente precum ouă, orez, avocado și chiar înghețată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii de la Colegiul de Agricultură, Sănătate și Resurse Naturale din cadrul Universității din Connecticut (CAHNR) au descoperit, potrivit dailymail.co.uk, că un consum constant de kimchi este asociat cu îmbunătățirea nivelului glicemiei, al trigliceridelor (un tip de grăsime din sânge) și al tensiunii arteriale.
Hrănește flora bacteriană naturală
Acest „super-aliment” – kimchi – este un preparat fermentat din legume, disponibil pe scară largă în supermarketuri și online pe multe site-uri, și care se comercializează la prețuri relativ accesibile (în jur de 40 de lei/500g).
Menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge este importantă pentru prevenirea diabetului, iar nivelurile scăzute de trigliceride reduc riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și pancreatită (inflamația pancreasului). Consumul de kimchi poate ajuta organismul în acest sens.
De asemenea, menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase ajută la prevenirea bolilor de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.
Kimchi aduce și beneficii pentru sănătatea digestivă, datorită procesului său de fermentație.
Alimentele fermentate sunt pline de probiotice, bacterii benefice care hrănesc flora bacteriană naturală a organismului, cunoscută sub numele de microbiom. Un microbiom echilibrat susține digestia sănătoasă, iar cercetătorii sugerează tot mai mult că un dezechilibru al acestuia poate crește riscul de cancer de colon.
Kimchi este făcut din varză și ridiche fermentate și aromatizat cu diverse condimente.
Kimchi, probioticul natural care ar putea preveni cancerul
Kimchi este disponibil la un preț mult mai mic comparativ cu probioticele „de firmă” și se găsește frecvent în supermarket-uri, la raioanele dedicate.
Dr. Kavin Mistry, neuroradiolog și expert în longevitate, a declarat că datele preliminare sunt „promițătoare”.
„Având în vedere cât de importantă este sănătatea intestinală pentru inflamația sistemică, reglarea imunității și funcția metabolică, văd kimchi ca pe un component valoros într-o dietă care sprijină sănătatea inimii și reduce riscul de cancer”, a amai spus dr. Mistry.
Are efect asupra glicemiei și trigliceridelor
Revizuirea realizată de cercetătorii din Connecticut a inclus 9 studii desfășurate între 2011 și 2023, totalizând aproape 43.000 de participanți.
În comparație cu cei care nu au consumat kimchi fermentat, cei care au consumat au avut un nivel de glucoză la repaus mai scăzut cu 1,93 mg/dL. Deși nu se cunosc nivelurile inițiale ale participanților, niveluri mai scăzute de glucoză reduc riscul de diabet.
În SUA, 38 de milioane de americani suferă de diabet (diagnosticat sau nu), iar prevalența este în creștere. Boala este asociată cu 95.000 de decese anual.
Nivelul trigliceridelor a scăzut cu aproape 29 mg/dL. De asemenea, nu s-au raportat nivelurile inițiale, însă valorile mai scăzute sunt corelate cu un risc redus de complicații cardiovasculare.
Trigliceridele ridicate sunt asociate cu boli de inimă, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli ale arterelor. Potrivit Cleveland Clinic, un nivel de peste 200 mg/dL crește cu 25% riscul de deces din cauze cardiace. Valorile sănătoase se situează sub 100 mg/dL.
În plus, hipertensiunea arterială a fost ameliorată. S-a observat o scădere a ambilor parametri ai tensiunii arteriale:
3,48 mmHg la tensiunea sistolică
2,68 mmHg la tensiunea diastolică
„Este un rezultat foarte bun. În context clinic, chiar și o scădere de 5 mmHg la tensiunea sistolică este considerată semnificativă. Așadar, obținerea unor reduceri comparabile prin dietă, nu prin medicamente, este un rezultat foarte promițător”, a declarat Ock Chun, coautor și profesor de științe nutriționale.
Hipertensiunea, o boală ce slăbește mușchiul inimii
Tensiunea arterială ridicată cronică poate duce la boală cardiacă și insuficiență cardiacă. Slăbește mușchiul inimii, afectează arterele, reduce fluxul sanguin și crește riscul de moarte subită cardiacă.
Aproape 50% dintre americani (122 de milioane de oameni) suferă de hipertensiune, potrivit American Heart Association și CDC.
Boala cardiovasculară a fost responsabilă pentru 1 din 3 decese în SUA în 2023, adică aproximativ 919.000 de morți, fiind principala cauză de deces atât în SUA, cât și în lume.
Dr. Daniel Atkinson, medic generalist și coordonator clinic la compania de telemedicină Treated, a declarat că kimchi poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, care ajută la prevenirea obezității, diabetului, cancerului și inflamației cronice.
„Beneficiile pentru sănătate sunt vești excelente pentru oricine dorește să își îmbunătățească sănătatea inimii. Bolile precum hipertensiunea și diabetul, dar și riscul crescut de cancer de colon, împărtășesc adesea factori de risc comuni, precum obezitatea și inflamația. Așadar, pe lângă creșterea nivelului de activitate fizică, medicii recomandă întotdeauna îmbunătățirea dietei. Diversificarea microbiomului intestinal este un loc excelent de unde să începi… așa că kimchi se potrivește perfect în această strategie.”
Poate ajuta la prevenirea cancerului
O investigație preliminară din 2020, realizată de oameni de știință din Coreea de Sud, a constatat că aportul de kimchi fermentat a dus la „schimbări semnificative” în microbiomul fecal al participanților și a demonstrat „prevenirea semnificativă” a dezvoltării cancerului colitic și a formării adenoamelor intestinale.
Adenoamele sunt tumori benigne, dar creșterea lor sporește riscul de tumori canceroase.
Cercetătorii unui studiu din 2022 privind microbiomul și cancerul de colon au declarat: „În condiții normale, microbiomul intestinal acționează ca o barieră împotriva altor agenți patogeni și infecții din intestin și modulează inflamația afectând sistemul imunitar al gazdei.”
Această colecție de bacterii joacă un rol important în reglarea răspunsului imun anti-cancer al organismului.
„Diverse experimente pe animale și studii clinice au demonstrat că schimbările în compoziția microbiotei intestinale afectează inițierea leziunilor precanceroase și progresia cancerului.
>Deoarece regiunea colorectală este direct influențată de microbiom, cancerul de colon este considerat mai dependent de microbiotă decât alte tipuri de tumori”, au mai spus cercetătorii.
