Salata Cobb este un clasic al bucătăriei americane, născut în anii 1930 la restaurantul Brown Derby din Hollywood, Los Angeles. Cea mai populară legendă spune că a apărut din întâmplare: proprietarul localului, Robert H. Cobb, ar fi improvizat-o într-o noapte, folosind ingredientele pe care le avea la îndemână în bucătărie. Însă, cum acest tipar al „accidentului fericit” se repetă la multe feluri de mâncare, singurul lucru sigur este că originea sa este californiană și că reflectă, într-un fel, bucuria și lipsa de prejudecăți din gastronomia acelui stat.
Combinația de arome și prezentarea colorată au făcut ca preparatul să devină rapid un fel emblematic al restaurantului și, mai apoi, un succes internațional. Deși astăzi poate părea ciudată, alăturarea de salată verde, roșii, piept de pui sau șuncă, bacon crocant, avocado și ou fiert tare se armonizează perfect datorită vinegretei cu muștar. Evident, există numeroase variante: de la cele vegetariene, care înlocuiesc baconul și puiul cu tofu și năut, precum cea a Juliei Laich, până la celebra versiune pe care actrița Jennifer Aniston a consumat-o zilnic pe platourile de filmare ale serialului Friends.
În rețeta clasică, ingredientele sunt tăiate de dimensiuni similare și așezate în rânduri ordonate. Merge însă o prezentare clasică, în care toate ingredientele sunt amestecate și tăiate diferit. Am înlocuit pieptul de pui cu șuncă.
Ingrediente

Salată verde
2 ouă
4-5 felii de bacon
2-3 felii de șuncă (sau un piept de pui)
2 roșii medii
1 avocado
Câteva fire de ceapă verde.
Pentru dressing

2 linguri de oțet de Jerez sau de vin roșu
2 lingurițe de muștar de Dijon
Ulei de măsline 2 linguri
Sare și piper negru.
Preparare
Fierbem ouăle să fie tari (8 min), apoi le punem în apă rece și le curățăm.
Așezăm feliile de bacon între două foi de hârtie de copt. Îndoim marginile ca să nu se scurgă grăsimea ce va rezulta în urma gătirii. Gătim la microunde, 800W, timp de 3-4 minute, până sunt crocante. Le lăsăm să se răcească.
Preparăm dressingul amestecând muștarul, oțetul, sarea, piperul și 2 linguri de ulei de măsline.
Tăiem ouăle bucăți mărunte, la fel avocado și roșiile (cuburi mai mari).
Tocăm bacon-ul mărunt și șunca în bucățele.
Punem salata verde ruptă cu mâna sau tăiată fâșii într-un bol.
Adăugăm deasupra restul ingredientelor.
Amestecăm totul, turnăm dressingul și mai amestecăm o dată.
Poftă bună!