Alimente care nu ar trebui niciodată amestecate în timpul gătitului/ Nutriționiștii și experții în alimentație susțin că proteinele animale și carbohidrații, brânza și carnea, dar și alte câteva asocieri pe care oamenii le fac frecvent, ar trebui evitate, pentru că îți pot afecta sănătatea

Combinatii alimentare ce pot fi daunatoare Sursa foto: Pexels

Ce crezi că ai vedea dacă ai avea ocazia să arunci o privire în bucătăriile celor mai buni dieteticieni și nutriționiști din lume? Aceștia sunt oamenii care știu exact ce trebuie și ce nu trebuie să mănânci pentru a duce o viață lungă, sănătoasă și pentru a-ți menține corpul în formă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Poate că nu te va surprinde să găsești o mulțime de legume proaspete, fructe, pește și cereale integrale, dar lipsa anumitor alimente te-ar putea uimi complet. Așa-numitele „superalimente” sau „alimente sănătoase” ar putea lipsi cu desăvârșire din bucătăriile sau cămările lor. Cu toate acestea, multe dintre aceste alimente sunt consumate frecvent de noi și de familiile noastre.

Nutriționiștii și dieteticienii ne sfătuiesc ce ar trebui să mâncăm și ce combinații alimentare ar trebui să evităm sau să nu folosim deloc în timpul gătitului, potrivit ellementry.com.

Alimente care nu trebuie niciodată amestecate în timpul gătitului

Siguranța alimentară este foarte importantă, iar aceasta constă în gătitul, păstrarea și servirea preparatelor în condiții sigure. Așadar, nu este vorba doar despre ingredientele folosite în timpul gătitului, ci și despre tehnică, utilizarea ustensilelor și recipientelor potrivite și, mai presus de toate, curățenia.

Nutriționiștii și experții în alimentație au întocmit o listă cu alimente care nu ar trebui să se regăsească în bucătărie sau să fie combinate în timpul gătitului.

Alimente pe care nu trebuie să le amesteci, niciodată, în timpul gătitului

  • Turta de orez (Rice Cakes) îți crește rapid glicemia – În multe gospodării, turtele de orez sunt prezente de ani de zile și sunt considerate aliment de bază. Totuși, acest produs are un indice glicemic (IG) ridicat – acesta măsoară cât de repede crește glicemia după consumul unui aliment, pe o scară de la 1 la 100. Turtele de orez au un IG de 82. Alimentele cu IG ridicat oferă inițial un val de energie, dar provoacă foame după câteva ore. Acest lucru duce la poftă excesivă, supraalimentare și creștere în greutate. Așadar, acest aliment ar trebui interzis complet din bucătărie.
  • Combinarea proteinelor animale și carbohidraților generează probleme digestive – Piureul de cartofi cu pui sotat sau pește la grătar poate suna delicios, dar această combinație face mai mult rău decât bine. Când combini carbohidrați (cum ar fi pâinea sau cartofii) cu proteine pure, carbohidrații fermentează, iar proteinele intră în putrefacție în sistemul digestiv, ceea ce duce la gaze, balonare și disconfort intestinal. O alternativă mai sănătoasă este orezul cu fasole.
  • Să asociezi carnea cu brânza îți poate îngreuna digestia – Fondue cu carne, omletă cu carne și brânză sau chiftele cu brânză – toate sunt combinații delicioase dar dificil de digerat. În loc să gătești carne cu brânză, folosește legume – vei evita problemele digestive și îți vei îmbunătăți sănătatea generală.
  • Toți adăugăm roșii în paste, dar specialiștii ne avertizează că perturbă digestia – Dacă sosul tău preferat este Arrabbiata sau Bolognese, avem vești proaste: combinația de roșii și paste este nocivă pentru sistemul digestiv. Acidul din roșii coagulează lactatele și degradează carbohidrații din paste. De asemenea, combinația de carbohidrați și carne este o altă bombă digestivă. Optează în schimb pentru sosuri simple precum Aglio e olio sau pesto.
  • Laptele și banana, o combinație nerecomandată – Shake-ul sau smoothie-ul cu banană este extrem de popular, dar această combinație este considerată toxică. Banana, combinată cu laptele, devine greu de digerat. Dacă nu poți renunța la această combinație, adaugă puțin scorțișoară sau nucșoară pentru a ușura digestia.
  • Nu asocia brânza cu fasolea pentru că vei avea gaze și te vei balona – Brânza și fasolea este o combinație des întâlnită, mai ales în bucătăria mexicană – dar care duce la gaze și probleme digestive. De exemplu, specialiștii consideră că fasolea, combinată cu guacamole, brânză și sos iute, este o rețetă sigură pentru balonare. Mai bine consumă aceste ingrediente separat. Fasolea singură nu este dăunătoare, dar în combinație cu brânza afectează sănătatea intestinală.
  • Combinația de fructe și iaurt te-ar putea îmbolnăviIaurtul este un probiotic – conține bacterii care, în combinație cu zahărul din fructe, pot produce toxine, alergii și răceli. În loc de fructe, adaugă în iaurt stafide, miere sau scorțișoară, mai ales dacă iaurtul este la temperatura camerei.
  • Nu asocia niciodată cereale cu lapte și suc de portocale, dacă vrei să poți beneficia de nutrienți – Un mic dejun clasic: cereale cu lapte și un pahar de suc de portocale. Dar această combinație este nocivă. Acidul din sucul de portocale coagulează proteina (cazeina) din lapte și distruge digestia cerealelor, făcând imposibilă absorbția nutrienților. Cel mai bine este să consumi sucul la cel puțin o oră după micul dejun.

Acestea sunt câteva dintre alimentele și combinațiile pe care trebuie să le evităm complet, potrivit specialiștilor, pentru a duce o viață sănătoasă și fără toxine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *