Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a raportat, recent, o scădere de 71% a vânzărilor de medicamente antimicrobiene utilizate în producția de carne de pui din SUA, în ultimii șapte ani, potrivit foodtank.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pe măsură ce fermierii caută metode alternative de a sprijini sănătatea și creșterea puilor, compania Phytoflock inovează printr-un aditiv pentru hrana păsărilor, derivat din tescovina de struguri reciclată. Compania speră ca produsul lor să poată înlocui antibioticele și, în același timp, să contribuie la reducerea risipei alimentare locale.
Tescovina, adăugată în hrana păsărilor de curte, stimulează creșterea puilor și le sporește imunitatea
Obținută din resturi de coajă, semințe și ciorchini de struguri, tescovina este bogată în antioxidanți, nutrienți și compuși bioactivi. Atunci când este adăugată în hrana păsărilor, aceasta favorizează creșterea și întărirea sistemului imunitar al puilor, reducând în același timp susceptibilitatea la infecții și agenți patogeni comuni, explică Elad Tako, cercetător principal al Grupului de Cercetare Tako, unde se desfășoară studiile Phytoflock.
Antibioticele ajută la dezvoltarea puilor dar, folosite excesiv pot dăuna sănătății oamenilor/ Tescovina, o variantă mai sigură și sustenabilă
Beneficiile oferite de tescovina de struguri, spune Tako, reflectă îndeaproape efectele pe care antibioticele le-au urmărit timp de decenii. Cercetătorii din anii 1940 au demonstrat că antibioticele pot stimula creșterea păsărilor și eficiența conversiei hranei în greutate corporală, potrivit unui articol publicat în Public Health Reports, iar în cinci ani, utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii animalelor devenise „comună”. Până în anii 1970, Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) constata că această practică era „răspândită”.
Antibioticele au fost utilizate istoric în creșterea păsărilor pentru a trata, controla și preveni boli infecțioase precum Salmonella, E. coli și Clostridium – boli care reprezintă preocupări majore pentru fermieri, potrivit unui raport USDA.
Antibioticele cresc speranța de viață și dimensiunea puilor și contribuie la siguranța alimentară, conform unui articol publicat în Journal of Microorganisms. Însă utilizarea excesivă a acestora generează riscuri semnificative atât pentru sănătatea animalelor, cât și a oamenilor, spune Albert Charles, fondatorul Phytoflock.
Utilizarea intensă a antibioticelor a dus la creșterea rezistenței antimicrobiene (AMR), o problemă de sănătate publică pe care Amina Mohammed, Secretar General Adjunct al ONU, o descrie drept „una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm la nivel global”.
AMR apare atunci când microorganismele precum bacteriile dezvoltă rezistență la medicamente, ceea ce reduce eficacitatea tratamentelor. Potrivit USDA, cu cât se administrează mai multe antimicrobiene, cu atât rezistența devine mai puternică. Iar cercetările FDA arată că rezistența antimicrobiană apărută la pui poate fi transmisă oamenilor, răspândindu-se astfel prin lanțul alimentar.
În 2019, 4,95 milioane de decese au fost asociate cu rezistența bacteriană la antibiotice, iar 1,27 milioane de decese au fost direct cauzate de aceasta, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Ca răspuns, țările din întreaga lume înăspresc restricțiile privind utilizarea antibioticelor la animalele de fermă.
Deși SUA este mai în urmă, se îndreaptă clar în aceeași direcție, spune Tako. Antibioticele sunt deja interzise în agricultura ecologică din SUA, iar FDA înăsprește treptat restricțiile privind antibioticele și în sectorul non-ecologic, pentru a combate AMR.
Profitând de beneficiile nutriționale ale tescovinei, Phytoflock propune o metodă alternativă pentru a obține aceleași efecte de stimulare a imunității și creșterii ca în cazul antibioticelor, dar fără consecințele negative asupra sănătății animalelor și oamenilor. Folosind un produs reciclat ca ingredient principal al aditivului de furajare, Phytoflock contribuie totodată la reducerea risipei alimentare și a impactului său asupra mediului.
Regiunea Finger Lakes, unde își are sediul Phytoflock, este a doua cea mai mare regiune producătoare de struguri Concord din lume, ceea ce înseamnă că produce și cantități mari de tescovină. Potrivit lui Tako, statul New York produce anual aproximativ 13.600 de kilograme de tescovină, majoritatea fiind aruncate.
Redirecționarea tescovinei dinspre gropile de gunoi reduce, de asemenea, impactul său asupra mediului, explică Tako. În prezența oxidanților, a luminii și căldurii, tescovina depozitată la groapa de gunoi fermentează aproape imediat, conform unui articol publicat în revista Animal Nutrition. Acest proces poate deteriora solurile din apropiere și polua apele de suprafață și subterane.
Charles afirmă că Phytoflock lucrează în prezent la extinderea producției și desfășoară teste pentru a evalua cum afectează utilizarea tescovinei ca aditiv furajer grupuri tot mai mari de păsări. Atragerea pieței va necesita încredere și rezultate dovedite, explică el.
O altă prioritate este menținerea costurilor la un nivel scăzut. Charles subliniază importanța de a fi conștienți de numeroasele costuri implicate în creșterea unui pui și cum acest lucru afectează consumatorii cu bugete reduse.